Newsmax: Γιατί δεν προσκάλεσε ο Πρόεδρος Ομπάμα τον Αλέξη;




Δεν τηρήθηκε η πάγια διαδικασία με τον Αλέξη Τσίπρα, (διαδικασία) που ακολουθεί συνήθως με τους νέους ηγέτες ο Λευκός Οίκος, κατά τη συνομιλία της περασμένης Τρίτης, τρεις ημέρες μετά από την εντυπωσιακή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιά είναι αυτή η διαδικασία; Να προσκαλεί ο κ. Ομπάμα τους ηγέτες μετά την εκλογή τους να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτά αναφέρει ο ανταποκριτής της γνωστής αμερικανικής ιστοσελίδας “Newsmax”, Τζον Γκίζι, ο οποίος στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη, έθεσε το θέμα της πρόσκλησης στον Ελληνα πρωθυπουργό και το ερώτημα, εάν ο Πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε με τον κ. Τσίπρα την ελληνική εσωτερική πολιτική κατάσταση και τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Στην ενημέρωση των συντακτών που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Τύπου, Τζος Έρνεστ, ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο του μέσου ενημέρωσης «Newsmax», εάν υπάρχουν σχέδια για μια επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. «Δεν έχω ταξιδιωτικά σχέδια να ανακοινώσω», απάντησε ο πλέον υψηλόβαθμος προεδρικός εκπρόσωπος, «δε γνωρίζω κάποια ταξιδιωτικά σχέδια του πρωθυπουργού [της Ελλάδας]… μπορείτε να το ελέγξετε με την κυβέρνησή του για να δείτε εάν έχει σχέδια για να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η προφανής απουσία πρόσκλησης στον Τσίπρα να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαφέρει από ό,τι ίσχυσε σε παρόμοια τηλεφωνήματα του προέδρου Ομπάμα σε άλλους νεοεκλεγέντες ηγέτες. Για παράδειγμα, μετά την εκλογή του Ναρέντρα Μόντι ως πρωθυπουργού της Ινδίας το περασμένο έτος, ο Αμερικανός πρόεδρος τον κάλεσε για να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει στην Ουάσιγκτον, παρότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ του είχαν αρνηθεί την έκδοση βίζας για ενέργειές του εναντίον μουσουλμάνων διαδηλωτών στο κρατίδιο Γκουτζαράτ όταν ήταν υπεύθυνος για την περιοχή υπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τελευταία φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2013, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε επαφές στο State Department και με μέλη του Κογκρέσου, ενώ εκφώνησε ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Ο ίδιος ανταποκριτής, ρώτησε λίγο αργότερα τον Τζος Έρνεστ, εάν ο πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία στον Τσίπρα «για την ισχυρή παρουσία και την κατάληψη της τρίτης θέσης από το εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στις εκλογές», καθώς απέσπασε ποσοστό 6,3% των ψήφων και 17 έδρες στο Κοινοβούλιο, παρότι ο αρχηγός του, Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι είναι στη φυλακή, με κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία του μουσικού (ράπερ) Παύλου Φύσσα το 2013. Το κόμμα συχνά αναφέρεται ως «νεοναζιστικό» και επιθυμεί την απέλαση όλων των μεταναστών.

«Καθώς σχετίζεται με την ελληνική πολιτική», απάντησε ο Έρνεστ, «δεν πιστεύω ότι επικέντρωσαν στην ελληνική πολιτική κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. «Κυρίως επικεντρώθηκαν στα ήδη των βημάτων που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να εισαγάγει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα εξυπηρετούσαν καλύτερα το συμφέρον του λαού της».

Για να καταλήξει ο εκπρόσωπος, ότι «ο πρόεδρος κατέστησε σαφές, όπως λέμε στο κείμενο [σχετικό με το τηλεφώνημα στον Τσίπρα], ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες ηγέτες και τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστούν πολιτικές που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας τους και ευρύτερα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνουμε ότι ο Τζον Γκίζι, που υπέβαλε τις ερωτήσεις, είναι επικεφαλής πολιτικός αρθρογράφος και ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο για το «Newsmax»

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: http://www.newsmax.com/John-Gizzi/greece-prime-minister-barack-obama/2015/01/29/id/621616/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: