Με ΩΜΗ αντιδημοκρατική παρέμβαση Ερντογάν γλίτωσαν οι τέσσερις υπουργοί…




Θρίλερ εκτυλίχθηκε στις τάξεις του ισλαμιστικού AKP για την παραπομπή ή όχι των τεσσάρων υπουργών του Ερντογάν που πιάστηκαν με το «μέλι» στα χέρια, τις μίζες του Ιρανού επιχειρηματία που οργάνωνε τις συναλλαγές με χρυσό με την Τεχεράνη, με τις οποίες παρακάμπτονταν οι δυτικές κυρώσεις, καθώς επικρατούσε οργή για τις πράξεις τους.

Ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα κάποιων αρχών που έχουν ορισμένοι βουλευτές, ως αποτέλεσμα της προτεραιότητας που δίνουν στην ισλαμική τους πίστη, τους «έκατσε βαρύ» να βοά η κοινωνία για τη διαφθορά των βαρόνων στο κόμμα και αυτοί να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ενώ στην πολιτική βρέθηκαν συμμεριζόμενοι το ισλαμιστικό όραμα του Ερντογάν για τη σύγχρονη Τουρκία.

Όπως αποκαλύπτεται, οι εννιά βουλευτές του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνούσε τις καταγγελίες για τον χρηματισμό των τεσσάρων υπουργών που προέρχονται από το δικό τους κόμμα, αρχικά είχαν την πρόθεση να τους στείλουν στη Δικαιοσύνη (Ανώτατο Δικαστήριο) για να επιχειρήσουν εκεί να καθαρίσουν το όνομά τους.

Όπως όμως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος (εφημερίδα «Χουριέτ») σώθηκαν την τελευταία στιγμή από την παρέμβαση του ιδίου του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ηγεσία του κόμματος πήρε χαμπάρι την πρόθεση των βουλευτών και σήμανε συναγερμό.

Η απόφαση των βουλευτών άλλαξε σταδιακά. Αρχικά συγκλήθηκε συνεδρίαση δυόμιση ωρών στο γραφείο του πρωθυπουργού, παρόντων τόσο των δυο επικεφαλής της ομάδας των εννιά Κοινοβουλευτικών, αλλά και τον τεσσάρων πρώην υπουργών (Mustafa Elitaş και Mahir Ünal) που ήταν το αντικείμενο της δικαστικής έρευνας.

Όταν οι Κοινοβουλευτικοί τους ενημέρωσαν ότι οι βουλευτές προσανατολίζονται στο να τους παραπέμψουν, ο Νταβούτογλου ανακάλεσε συνομιλία για το θέμα με τον Ερντογάν, ενημερώνοντάς τους ότι θα ήταν καλύτερο να ζητήσουν οι ίδιοι την παραπομπή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εκφράσει την υποστήριξή του. Μαζί του συμφώνησαν ο Εγκεμέν Μπαγκίς και ο Μουαμέρ Γκιουλέρ και ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι θα τους υποστηρίξει η κυβέρνηση εάν παραπεμφθούν.

Στην επιχειρηματολογία τους προστέθηκε, ότι εάν παραπεμφθούν, θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλες πληροφορίες για το AKP και στελέχη του, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο κόμμα (σαφέστατη απειλή ότι τις διαρροές θα τις έκαναν οι ίδιοι, εφαρμόζοντας τη «στρατηγική του Σαμψών»).

Ο Νταβούτογλου, προς τιμήν του, επέμεινε ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεκαθαρίσει η υπόθεση είναι να ζητήσουν από μόνοι τους την παραπομπή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μπορεί να έχουμε… σούρει τα μύρια όσα, κάποιο ζήτημα διαφθοράς και χρηματισμού του όμως, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας. Ενδεχομένως τα κίνητρά του στην πολιτική είναι εντελώς διαφορετικά.

Απογοητευμένοι από την έκβαση της επαφής τους με τον πρωθυπουργό οι τέσσερις υπουργοί έστειλαν ως εκπρόσωπό τους τον Τσαγκλαγιάν να συναντήσει τον Ερντογάν και… ω του θαύματος, οι βουλευτές του Ερντογάν άλλαξαν τη στάση τους.

Ρόλο φέρεται να έπαιξε ότι τα μέλη της επιτροπής είναι νέοι πολιτικοί που θέλουν να μακροημερεύσουν στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, άρα τα περιθώρια να παρακούσουν τη «συμβουλή» του Ερντογάν ήταν ουσιαστικά μηδενικά.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: