Μανιάτης: Να κοιταχθούμε ξανά με το λαό στα μάτια




Η ομιλία του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στις 29 Ιανουαρίου 2015:

1. Να συζητήσουμε την ήττα που προέκυψε μετά από τη φθορά μιας αναγκαστικής πολιτικής στην οποία υποχρεωθήκαμε να συνεισφέρουμε από το 2010 μέχρι σήμερα. Και έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτής της βαριάς ήττας.

2. Θα μπορούσαμε να είμαστε τρίτο κόμμα. Το δικαιούμασταν, το ήθελε η κοινωνία, θα μας το έδινε, εάν δεν είχαμε υποστεί μια τραγική διάσπαση για την οποία σήμερα δεν με ενδιαφέρουν πια ούτε τα κίνητρά της, ούτε το αποτέλεσμά της. Ξέρω μονάχα ένα πράγμα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε εμείς που παραμείναμε στο χώρο.

3. Δεν θα χαρίσουμε κανέναν ψηφοφόρο, σε κανέναν. Ούτε στο Ποτάμι, ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη Ν.Δ. Δεν θέλουμε τεχνητή επανασυγκόληση. Τους θέλουμε πίσω, αλλά τους θέλουμε με ανασύνθεση λόγου, πράξης και ήθους πολιτικού. Με μια νέα σχέση με την πολιτική αλήθεια και την ιστορική συνέπεια.

4. Προφανώς πρέπει να υπερβούμε και τα πρόσωπα και το εκλογικό αποτέλεσμα και να κοιτάξουμε μπροστά βασισμένοι στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες πρέπει να είναι πολύ σημαντικές, αλλά και με συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

5. Εγώ είμαι περήφανος που είμαι ΠαΣοΚ από το 1974 μέχρι σήμερα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το ΠαΣοΚ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση της νέας Κεντροαριστεράς και δεν θα χαρίσω το ΠαΣοΚ σε κανέναν.

6. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κράτησε ψηλά τη χώρα. Δεν ξέρω εάν θα βρισκόταν άλλος άνθρωπος να αντέξει όσα υπέστη ο Πρόεδρος.

7. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πλήρους ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού, πολιτικό συνέδριο όπου θα τεθεί ασφαλώς το θέμα της νέας ηγεσίας, το θέμα της ανασυγκρότησης, της νέας οργανωτικής μας δομής. Το συνέδριο του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

8. Θέλουμε να επαναπροσδιοριστούμε, να ξανακοιταχθούμε με το λαό στα μάτια. Δηλαδή πρώτα θα τους πούμε εάν υπάρχει δημόσιος πλούτος να παραχθεί και πώς θα παραχθεί ο πλούτος και μετά θα κουβεντιάσουμε πώς θα τον μοιράσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το τραγικό, το ανιστόρητο που γίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις τελευταίες μέρες να μοιράζουν υποσχέσεις, να παίζουν εν ου παικτοίς, είναι ιστορικό ατόπημα. Δεν είναι απλώς πολιτικό λάθος. Εμείς πρώτα θα πρέπει ως παράταξη να κουβεντιάσουμε πώς θα γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα φτιαχτούν θέσεις εργασίας, χωρίς να γίνουμε ούτε παρακολούθημα του νεοφιλελευθερισμού, ούτε συνιστώσα μιας λαϊκίστικης δημαγωγίας, αλλά θα πούμε πώς η χώρα δεν θα στηρίζεται σε δανεικά. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα μιας προοδευτικής παράταξης.

9. Η Ευρώπη είναι αμήχανη. Τραγικά ανεπαρκής η ηγεσία της σήμερα. Όμως έχει το χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της αλληλέγγυας συμπεριφοράς απέναντι στους λαούς. Εμείς πρέπει να γίνουμε μέρος της Ευρώπης που αλλάζει και πρέπει να συμμετάσχουμε σ αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

10. Θα πρέπει να εκφράσουμε τη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά. Το δημοκρατικό σοσιαλισμό, σοβαρά έναντι του εκτρώματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου. Επαναλαμβάνω όμως όχι κοιτώντας πίσω, αλλά κοιτώντας μπροστά.

11. Γιατί ΠΑΣΟΚ; Γιατί Δημοκρατική Παράταξη; Γιατί όχι κάτι άλλο; Γιατί συνεχίζουμε να είμαστε και πρέπει να είμαστε ο καταλύτης του νέου και του καινούργιου τώρα που το καινούργιο ακόμη δεν υπάρχει και το παλιό έχει πεθάνει.

12. Εύχομαι πραγματικά να πετύχει η κυβέρνηση, για το καλό του λαού. Όμως, είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον της χώρας. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, χωρίς ενδοσκοπήσεις, με γρήγορες και συγκροτημένες διαδικασίες για το συνέδριο, το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που πρέπει να φτιάξουμε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: