Ο Ερντογάν πήγε Ριάντ, όχι Σομαλία…




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Σομαλία ώστε να παραστεί στην κηδεία στο Ριάντ του βασιλιά Αμπντάλα, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν μετέβη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, μόλις ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αιθιοπία. Ωστόσο θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Αφρική μεταβαίνοντας αργά απόψε στο Τζιμπουτί, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη μαύρη ήπειρο. Στη Σομαλία αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο πηγές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

“Είναι απλώς μια αναβολή. Θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Σομαλία, μετά την κηδεία, αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς”, δήλωσε ο Νταούντ Αουέις, εκπρόσωπος της σομαλικής προεδρίας.

Τουλάχιστον πέντε Σομαλοί σκοτώθηκαν χθες στο Μογκαντίσου, παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν, σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείου όπου διέμεναν μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας, κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Κανένα μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας δεν τραυματίστηκε στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ, σύμφωνα με την ‘Αγκυρα.

Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Σομαλία. Ως πρωθυπουργός, ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες και ο πρώτος μη Αφρικανός ηγέτης που επισκέφθηκε το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011, μετά την εκδίωξη από το Μογκαντίσου των Σεμπάμπ από τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υποδέχθηκαν με βόμβες τον Ταγίπ στη Σομαλία

Της Αννας Ανδρέου, ΚΥΠΕ-CNA

Βομβιστική επίθεση έγινε χθες, από την τρομοκρατική οργάνωση Ελ Σεμπάμπ παρακλάδι της Αλ Κάιντα μπροστά από το ξενοδοχείο όπου διαμένει τουρκική αντιπροσωπεία στην Σομαλία και σήμερα αναμένεται να φτάσει εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναβάλλει το ταξίδι του.

Από την επίθεση της οποίας στόχος έχουν σκοτωθεί δύο τρομοκράτες και πέντε πολίτες της Σομαλίας. Ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι από την τουρκική αντιπροσωπεία έχει τραυματιστεί ένα άτομο ελαφρά.

Η επίθεση έγινε μπροστά από το ξενοδοχείο που διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου και που αύριο αναμένεται εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Η τουρκική αντιπροσωπεία είναι η φρουρά του Τούρκου Προέδρου η οποία έφτασε εκεί πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως και παλαιότερα, τον Ιούνιο του 2013 είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από το παράρτημα του κτιρίου της τουρκικής πρεσβείας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Τούρκος αστυνομικός. Την ευθύνη είχε αναλάβει και πάλι η ίδια οργάνωση Ελ Σεμπάμπ η οποία είναι ενοχλημένη από την στήριξη τη Τουρκίας στην Σομαλία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: