Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς εξέπληξε την περασμένη Τρίτη. Μας εξέπληξε αρνητικά, καθώς από την ημέρα της εισβολής – όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε – της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ διατηρούσε μία πολύ ορθή στάση, επιλέγοντας να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, από τη στιγμή που η κατοχική δύναμη έδειξε ξανά το πραγματικό της πρόσωπο και προσέβαλε τον κ. Αναστασιάδη και τον κυπριακό λαό.

Όπως επανέλαβε εμφαντικά μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, «ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος». Δεν θα διαφωνήσει κανένας λογικός άνθρωπος με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιθέτως θα τον χειροκροτήσουν οι πάντες, εκτός των γνωστών τροφίμων των ξένων πρεσβειών, που δεν πρέπει να τον ενδιαφέρουν.

Αυτή είναι η μία όψη του προβλήματος και όσο διατηρεί τη θέση αυτή ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζει πως θα έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Η άλλη όψη, η αρνητική και πολύ άσχημη, αφορά τη διαπραγμάτευση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Είτε ο κ. Κασουλίδης έσφαλλε και δεν ακολούθησε τις οδηγίες του Προέδρου της Κύπρου εγκλωβίζοντάς τον σε μία απαράδεκτη πρόταση, είτε ο υπουργός Εξωτερικών απλά εκτελούσε εντολές του κ. Αναστασιάδη.

Ό,τι και να συμβαίνει, όπως και να έχουν τα πράγματα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι και επικίνδυνη και απαράδεκτη. Διότι η σύνδεση του φυσικού αερίου με την εδαφική πτυχή, αλλά και η συζήτησή τους στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, εξυπηρετεί μόνο την κατοχική δύναμη και κανέναν άλλο. Σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά και εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζω να μη με παρεξηγήσει ο Πρόεδρος, αλλά αυτή η πρόταση – που ευτυχώς απέρριψε η Τουρκία – αποτελούσε στόχο των κατακτητών. Και το φυσικό αέριο να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις και το εδαφικό «να μείνει (να συζητηθεί) στο τέλος». Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Θα ικανοποιηθεί η Τουρκία στα θέματα της συνταγματικής πτυχής και στο τέλος θα επιβάλει – με τη βοήθεια και των Βρετανών – και τις θέσεις της στο εδαφικό.

Ειλικρινά, κύριε Πρόεδρε, προσπαθώ αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ ούτε τη λογική ούτε το μέγεθος του «εγκεφάλου» που συνέλαβε αυτό το τρομακτικό σχέδιο: Να γίνει, δηλαδή, το φυσικό αέριο μέρος της διαπραγμάτευσης, και το μείζον θέμα του εδαφικού και το θέμα το οποίο πονά και ενοχλεί την Τουρκία, να εξοστρακιστεί και στην ουσία να ακυρωθεί.

Μιλώντας με ένα συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας πληροφορήθηκα ότι η πρόταση στην οποία συμφώνησε ο κ. Κασουλίδης με τον ανόητο Νορβηγό ήταν ένας διπλωματικός ελιγμός για να αποδειχθεί η αφερεγγυότητα της Τουρκίας και η άρνησή της να αποδεχθεί φόρμουλες που στην ουσία τη συμφέρουν.

Μιλώντας στο Sigma ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ισχυρίστηκε ότι πέτυχε ο ελιγμός του Προέδρου Αναστασιάδη για συζήτηση  του θέματος των υδρογονανθράκων στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι ο φυσικός πλούτος ήταν πάντοτε θέμα συζήτησης στο πλαίσιο του κεφαλαίου «αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης». Αυτός ο ελιγμός έχει αποδώσει, είπε, καθώς ενισχύει τα επιχειρήματά μας σε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν επιτεύχθηκε, ισχυρίστηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο στόχος, που ήταν ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όμως κερδίσαμε σε διπλωματικό επίπεδο.

Με όλο το σεβασμό στον νεαρό και ικανό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που κατηγορείται από ξένους διπλωμάτες ότι παρασύρει τον Πρόεδρο σε λάθος αποφάσεις, δεν έχει δίκιο. Ο διπλωματικός ελιγμός, όπως χαρακτήρισε την πρόταση, δημιούργησε δυστυχώς κακό προηγούμενο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποσύρει αμέσως την πρόταση ως μη κατατεθείσα, και να συνεχίσει να επιμένει «στη βασική αρχή δικαίου, πως ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει εις το κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας».

Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του, «ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων όχι μόνο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ουδόλως ευσταθούν».

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα κύριε Πρόεδρε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εγγύηση ότι δεν θα χαθεί ο Ελληνισμός από το νησί. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία οδηγεί σε πλήρη έλεγχο της Κύπρου από τους κατακτητές του Αττίλα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο φίλτατος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, διότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μιας θετικής έκβασης». Ο κ. Τζον Κόνινγκ είναι ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης. Γι’ αυτόν τον λόγο εκπλήσσει η δήλωσή του, επειδή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η Τουρκία είναι η δύναμη που ΔΕΝ επιτρέπει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ο Αμερικανός πρέσβης πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, υπό το φως και των νέων πραγματικοτήτων στην Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με έντονα αντιαμερικανική ρητορική, επιδιώκει την ταπείνωση των ΗΠΑ. Αντίθετα, η Κύπρος πρόσφερε όλα όσα ζήτησε η Ουάσιγκτον. Δεν νομίζει ο αγαπητός κ. πρέσβης ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή να μείνει στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας; Ας τολμήσει, λοιπόν, τώρα είναι η μεγάλη στιγμή…

WWW.PHILENEWS.COM, WWW.ETHNOS.GR – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: