Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχει μια ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς για θέμα που προέκυψε με τη γαλλική εταιρεία TOTAL

Σε σύντομη δήλωση του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε κατά πόσον η εταιρεία TOTAL θα παραμείνει στην Κύπρο και στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Υπάρχει μια, πριν και απάνω από όλα, ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης βεβαίως, όσον αφορά τους χειρισμούς για τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην TOTAL. Συνεπώς θα το χειριστούμε αναλόγως».

Ερωτηθείς αν υπάρχει αισιοδοξία, ο Πρόεδρος απάντησε «ναι».

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για την TOTAL

Υπήρξε συναίνεση με τα πολιτικά κόμματα ως προς την κατεύθυνση που παρουσίασε η Κυβέρνηση και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε με τις νενομισμένες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί θετικά η προσπάθεια σε σχέση με την TOTAL είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έγινε σήμερα (χθες) το πρωί συζήτηση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, κυρίως για το θέμα της εταιρείας TOTAL. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και η Κυβέρνηση παρουσίασε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε από τις 11 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά, μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η εταιρεία μάς παρέθεσε τις εισηγήσεις της.

Υπήρξε συναίνεση προς την κατεύθυνση, την οποίαν παρουσίασε η Κυβέρνηση και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε με τις νενομισμένες διαδικασίες, με πρόθεση να ολοκληρωθεί θετικά πλέον αυτή η προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν πλέον η προσπάθεια αφορά το τεμάχιο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η εταιρεία «επικεντρώνεται ουσιαστικά στο τεμάχιο 11 με κάποιες καινούριες έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν και αυτό είναι στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως επιβεβαίωσε στη σύσκεψη σήμερα και ο Γενικός Εισαγγελέας, με τον οποίον είχαμε διαβουλεύσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν μας ενημέρωσε η εταιρεία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα καλούν την Κυβέρνηση να εμπλέξει και εταιρείες άλλων χωρών στα θέματα ερευνών για υδρογονάνθρακες, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί και πολιτικά η θέση της Κύπρου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει νέος γύρος αδειοδότησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προϋπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα, έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη την προσπάθεια εκμετάλλευσης του τεμαχίου ‘Αφροδίτη’, οπότε είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης, απλώς δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί ακριβώς για το λόγο ότι αναμένουμε κάποια απτά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο τρίτου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «πάντοτε υπήρχε στις σκέψεις μας, πάντοτε υπάρχει η προοπτική ενός τρίτου γύρου αδειοδότησης, απλώς θα πρέπει και οι συνθήκες να το ευνοούν. Με τις σημερινές συνθήκες που έχουν να κάνουν με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου θα πρέπει κάποια πράγματα να ευθυγραμμιστούν».

Κληθείς να πει πού βρίσκονται οι συζητήσεις με την Αίγυπτο σε σχέση με τα κοιτάσματα στο τεμάχιο 12, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αρχίζουν και γίνονται εντονότερες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος για τις τεχνικές πτυχής της λύσης (μεταφοράς φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 στην Αίγυπτο μέσω αγωγού). Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα εξελιχθεί αυτός ο διάλογος και στους εμπορικούς όρους με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του ‘Αφροδίτη’».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των ερευνών από την εταιρεία ENI-Kogas, είπε ότι «τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο μηνών τα έχετε δει. Ο,τι πούμε είναι παρακινδυνευμένο. Δεν υπάρχει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία. Είναι αυτό που είναι. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα εντός των επόμενων εβδομάδων. Να τονίσω ότι το τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας έχει αποφασιστεί πριν εκατομμύρια χρόνια. Απλώς εμείς τώρα το μαθαίνουμε».

Ερωτηθείς είπε ότι «οι εταιρείες μέσω των σεισμογραφικών ερευνών έχουν μια γνώση. Για το ποιες δομές υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας, τι εμπεριέχουν αυτές οι δομές, ποια πορεία πήραν τα υλικά, τα οποία σχημάτισαν τους υδρογονάνθρακες πριν εκατομμύρια χρόνια και μέχρι πού έφτασαν, αυτά δεν τα ξέρει κανείς μέχρι να ολοκληρωθεί μια γεώτρηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: