ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στο μετρό του Παρισιού




Νέο περιστατικό με επίθεση ενόπλων αυτή τη φορά εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σε νότιο προάστιο του Παρισιού σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, ενώ η γαλλική κοινή γνώμη εξακολουθεί να παραμένει σοκαρισμένη από τη χθεσινή επίθεση στην έδρα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και η σημερινή μέρα έχει ανακηρυχθεί «μέρα εθνικού πένθους» και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί, σε σταθμό του μετρό, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ, τραυματίζοντας σοβαρά μία αστυνομικό. Είναι εξαιρετικά πρόωρο βέβαια να συνδέσει κανείς την επίθεση αυτή με τη δράση ισλαμιστών, αν και είναι αυτονόητα το πρώτο ενδεχόμενο που εξετάζεται, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ανταποκριτών από το Παρίσι. Ο δράστης φέρεται να έχει συλληφθεί.

Όσον αφορά το χθεσινό περιστατικό, η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε εφτά συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρα Γαλλίας) προσάγοντας άτομα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τους δράστες της επίθεσης. Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες των υπόπτων και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΕΘΝΟΣ, η γαλλική αστυνομία γνωστοποίησε τα ονόματα και τα στοιχεία των δύο δραστών, ενώ παραδόθηκε ο τρίτος δράστης, όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία του Παρισιού

Πρόκειται για τον Χαμίντ Μουράντ, 18 ετών. «Ο Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε στην αστυνομία στις 11 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) αφότου είδε το όνομά του να εμφανίζεται στα social media», είχε δηλώσει νωρίτερα πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Συνελήφθη και θα ανακριθεί«, επιβεβαίωσε άλλη πηγή.

Η παράδοση του 18χρονου -φερόμενου ως οδηγού του κλεμμένου αυτοκινήτου -κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται- έγινε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιοι συλληφθέντες φέρονται να διαθέτουν άλλοθι. Εάν είναι ισχυρό, μετά τις ανακριτικές διαδικασίες θα αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένονται ανακοινώσεις από τη γαλλική αστυνομία.

Σοκάρουν βέβαια όσα δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανέφερε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν και παρακολουθούσαν τους υπόπτους για τις σχέσεις τους με ισλαμιστικούς κύκλους. Μήπως όμως αυτό κάνει την αποτυχία αποτροπής όσων συνέβησαν εκ μέρους των αρχών, πολύ χειρότερη;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: