Διασύνδεση εδαφικού με αέριο η νέα θέση Λευκωσίας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα του φυσικού αερίου συνδέεται με το εδαφικό και αμφότερα τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Αυτή είναι η θέση στην οποία κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών. Η κίνηση του Προέδρου είναι αποτέλεσμα και των παρασκηνιακών κινήσεων που πραγματοποιεί ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα και τη Λευκωσία (συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη).

Η έκδοση της γραπτής προεδρικής δήλωσης έγινε προφανώς για να υπάρξει μια ανάλογη κίνηση από τουρκικής πλευράς. Είναι σαφές πως για τη Λευκωσία η βάση των συμφωνηθέντων ισχύει (συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ) και θα συζητηθεί το θέμα των λεπτομερειών. Ωστόσο, προσφέρεται με αυτό η δυνατότητα να ανοίξει το θέμα εξ υπαρχής στις συνομιλίες, κάτι που μέχρι σήμερα ήθελε η Λευκωσία να αποφύγει. Περαιτέρω, έγινε αποδεκτή η τουρκική θέση ότι το εδαφικό θα συζητηθεί στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Είναι σαφές ότι η Λευκωσία επιδιώκει να αποφευχθεί νέος κύκλος ερευνών από το «Μπαρμπαρός», ωστόσο αυτό δεν διασφαλίζεται κατά ανάγκη από τη δήλωση αυτή. Και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η Τουρκία δεν θα εκδώσει navtex.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο, με την κατάθεση από τους εμπλεκόμενους προτάσεων για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου. Αναφέρθηκε στις διαδοχικές προτάσεις που υπέβαλε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος παρέπεμπε σε «συναποφάσεις». Οι προτάσεις Άιντα έχουν απορριφθεί και σε σχέση με τις δύο θέσεις, της Λευκωσίας και της Άγκυρας, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως δεν οδηγούν σε κατάληξη και προτάσσουν το θέμα του διαλόγου. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου, έχει πάντως ενοχλήσει τη Λευκωσία με ενέργειές του. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε χθες και στις μεθοδεύσεις του για το θέμα του χαλουμιού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε τους αρχηγούς για τις κινήσεις της Αθήνας, ενώ αναφέρθηκε σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αφορά στα έσοδα από το φυσικό αέριο για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, είχε την πλήρη στήριξη του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα καθώς έπρεπε να παραστεί σε κηδεία στην Πάφο. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε την ανάγκη προστασίας της αξιοπιστίας της χώρας. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ στήριξε τη θέση του Προέδρου, ωστόσο, έθεσε την ανάγκη για μια πιο σφαιρική προσέγγιση. Αναφέρθηκε και στο θέμα του αγωγού προς την Τουρκία και την πώληση αερίου προς αυτή, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης των προσεγγίσεων στην εξωτερική πολιτική.

Πλήρως διαφωνούντες με την πρόταση αυτή ήταν οι αρχηγοί των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Οικολόγων και ΕΥΡΩΚΟ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εντάσεις, ωστόσο, οι διαφωνίες ήταν έντονες, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών παρέπεμψαν και στα όσα συμφωνήθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης.

* Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε γραπτή δήλωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναφορά του Προέδρου για συζήτηση του κεφαλαίου της ενέργειας και έκανε λόγο για τραγικά λάθη του παρελθόντος, που έγιναν για να εξευμενίσουν την Τουρκία, που χρησιμοποιήθηκαν για να τεθούν νέες τουρκικές απαιτήσεις.

* Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» αγκυροβόλησε χθες το πρωί στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, το πλήρωμα του σκάφους ανέφερε πως θα αναλάβουν δράση σύμφωνα με οδηγίες που θα πάρουν από την Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία της Τουρκίας, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Συζήτηση μετά την άρση παραβιάσεων – Ο Πρόεδρος καθόρισε νέο πλαίσιο κινήσεων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας εξέδωσε αμέσως μετά σύσκεψη των αρχηγών εξέδωσε δήλωση, με την οποία εξηγεί τη θέση του σε σχέση με τις προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου:

«Κατά τη σημερινή( χθεσινή) συνάντηση μου με τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων προέβηκα σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν τις απαράδεκτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την  Τουρκία με την εκδοθείσα NAVTEX.  Επαναδιατύπωσα την πολλάκις εκφρασθείσα θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνοψίζεται ως εξής:

(α)   Ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

(β)    Επανέλαβα τη βασική αρχή δικαίου πως ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει εις το κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας. Συνεπώς, ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ουδόλως ευσταθούν.

(γ)    Είναι εξίσου πρόδηλο ότι η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί.

(δ)    Είναι εξίσου κατανοητό ότι όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης.

(ε)    Επανέλαβα τη θέση πως ο φυσικός πλούτος αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από τις όποιες απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια κοινά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος που θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και του συνόλου των χωρών της περιοχής, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: