Χαιρετίζουν την ανακοίνωση Ντραγκι, αλλά με προεκλογικές αιχμές




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ-CNA

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, γνωστό πλέον με τα αρχικά QE, θα μπορεί από τον ερχόμενο Μάρτιο του 2015 να αγοράζει κρατικά ομόλογα, μη εξαιρώντας από το πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που χαιρετίστηκε και από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες.

Η ΕΚΤ θα αγοράζει μόνο ομόλογα που θα έχουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade). Για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως είναι τα ελληνικά, θα ισχύσουν επιπρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας που θα ισχύουν, όπως αποσαφηνίστηκε για χώρες-μέλη που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής υπό την επίβλεψη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα, με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τον Ιούλιο η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος SMPs. Μέχρι τότε, δεν θα μπορεί να αγοράσει άλλα ομόλογα, καθώς θα ξεπεράσει το όριο του 33% των κρατικών ομολόγων ανά εκδότη και του 25% ανά έκδοση.

«Επομένως, αν αγόραζε από το Μάρτιο, θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια. Επίσης, ειδικά για χώρες υπό αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα, το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματούν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θα ξεκινούν μόνο αν αυτή είναι επιτυχημένη», τονίζει στην δική της ανάλυση η Ναυτεμπορική αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Ντραγκι.

Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης και την επέκταση του προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων (ABS και καλυμμένων ομολόγων) του ιδιωτικού τομέα, όπως και την βελτίωση των όρων παροχής φθηνής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα (TLTROs).

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα είναι της τάξεως των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, ενώ πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα τεθούν για χώρες που υπάγονται σε μνημόνιο.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της ΕΚΤ για την Ευρώπη. Απόφαση που, όπως είπε, προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρις ευρώ, που θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

«Είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας όμως ότι καθορίζεται ρητά από τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι για να μη χαθεί «αυτή η μοναδική ευκαιρία» και να πάρει η Ελλάδα μερίδιο «από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας», θα πρέπει «να κλείσει η αξιολόγηση από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, ειδάλλως θα είμαστε αποκλεισμένοι».

Και, δίνοντας σαφή προεκλογική χροιά στην δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς συμπληρώνει ότι «ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία, διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει».

«Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται», καταλήγει στην δήλωσή του.

Από την μεριά του και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ως σημαντική, και δηλώνει από τώρα ότι «θα την αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας».

Τραπεζικός αναλυτής δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι ήδη αυτή η δήλωση Τσίπρα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όσον αναλάβει μόνος του ή με συνεργασία την διακυβέρνηση της χώρας, «μπορεί να είναι άλλος από τον πολύ πρόσφατο εαυτό του».

Κατά το κόμμα που προπορεύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θεωρείται ότι είναι κοντύτερα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης από ότι η αντίπαλός του, Νέα Δημοκρατία, με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, «διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό», και ότι ο κ. Ντράγκι, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στην ουσία «απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «απερχόμενο πρωθυπουργό» τον κ. Σαμαρά και τον κατηγορεί ότι «αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι, συμπαραταγμένος με την κα. Μέρκελ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: