Αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ




Σε άρθρο γνώμης του κ. Josef Joffe, συντάκτη/εκδότη της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, από το Αμβούργο, που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ηλεκτρονική έκδοση και θα δημοσιευτεί αύριο (13/1) στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας The New York Times, με τίτλο «No Exit for Greece», αναλύονται οι προβλέψεις του συντάκτη για τις πολιτικό -οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετά από μια πιθανή νίκη του αρχηγού του «ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ», στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Joffe θα υπάρξει «ακόμη μια χρεοκοπία της Ελλάδας, η τρίτη σε πέντε χρόνια, αλλά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη». Όπως επισημαίνεται, ούτε οι έλληνες θέλουν να τους κάνουν τη χάρη να «δραπετεύσουν» από το κοινό νόμισμα, το ευρώ», ούτε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι «αναμφίβολα θα παραμείνουμε στο ευρώ», θέλει την έξοδο από το ευρώ, ούτε κανείς άλλος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ο συντάκτης παρομοιάζει τις απειλές των δύο ανταγωνιστών, της κα Μέρκελ και του κ. Τσίπρα με την πυρηνική ισορροπία του τρόμου του ψυχρού πολέμου και υποστηρίζει ότι αν ο ένας από τους δύο «πατήσει το κόκκινο κουμπί τότε όλοι θα χάσουν». Στο επίκεντρο της κρίσης παίζεται ένα παιχνίδι «ορθολογιστικού παραλογισμού», όπως το αποκαλούν οι στρατηγικοί αναλυτές, που είναι «ένα μονεταριστικό παιχνίδι για το ποιος θα δειλιάσει πρώτος». Η Grexit, «μπορεί να απαλλάξει την Ευρώπη από έναν ενοχλητικό γείτονα, αλλά μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ».

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία (αν και αυτή τη στιγμή το προβάδισμά του συρρικνώνεται), η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υποχωρήσει σε κάποια πράγματα για να συμφιλιωθεί με την κα Μέρκελ. Αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση, αριστερή ή κεντρώα, θα πρέπει να γνωρίζει ένα μεγάλο πράγμα: Η Ελλάδα έχει μια ιστορία διασώσεων υπέρ της. Αυτό θα αμβλύνει τα πάθη των ένθερμων μεταρρυθμιστών. Αντίθετα η κα Μέρκελ δεν έχει την Ευρώπη με το μέρος της. Παρίσι και Ρώμη ζητούν να τεθεί τέρμα στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η «μεσογειακή διάθεση» λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας.

Ο κ. Joffe υποστηρίζει ότι η μικρή σε μέγεθος οικονομία της Ελλάδας είναι εύκολο να διασωθεί ξανά και καταλήγει στο να αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «Forget the Grexit issue». Το πρόβλημα σύμφωνα με τον συντάκτη είναι ευρωπαϊκό, γιατί η Ευρώπη αρχίζει να μοιάζει με την Ελλάδα και αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις θα παρακμάσει.

http://www.nytimes.com/2015/01/13/opinion/no-exit-for-greece.html

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα της Nektaria Stamouli για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Greeces Leftist Syriza Party Holds the Lead in Opinion Polls», αναφέρεται ότι το Σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα εννέα δημοσκοπήσεις, στις οποίες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε κυμαίνεται από 2,7% έως 5,5%, εκτός από μία η οποία δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με αναγωγή της αναποφάσιστης ψήφου έφερε τη διαφορά στο 8%.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στο φόβο της εξόδου από το ευρώ. Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει εάν παραμείνει στην εξουσία, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ατύχημα το οποίο δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα». Αλλά για να επιτύχει οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, προϋπόθεση είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Τέλος, επισημαίνεται ότι την Κυριακή η Τράπεζα της Ελλάδος διέψευσε δημοσιογραφικές αναφορές για μεγάλες εκταμιεύσεις καταθέσεων.

http://www.wsj.com/articles/greeces-leftist-syriza-party-holds-the-lead-in-opinion-polls-1420992490?autologin=y

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: