Όπως μετέδωσε το αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η κυβέρνηση του Εμιράτου του Κατάρ προχώρησε στην απέλαση του ηγέτη της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ, καθώς επίσης και μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Χαμάς, με τις αρχές του Κατάρ να διαψεύδουν ότι ο Χαλέντ Μεσάαλ απελαύνεται, ή σκέπτεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ του CNN, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an, ο Χαλέντ Μεσάαλ συζήτησε αναλυτικά το θέμα ενδεχόμενης μετεγκατάστασης του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μεσάαλ είχε εμφανιστεί μαζί με τον Νταβούτογλου σε συγκέντρωση στη γενέτειρα του τελευταίου, το Ικόνιο (http://mignatiou.com/2015/01/ikonio-to-antro-tou-tourkikou-islamismou-ke-tou-ratsismou/). Είχαν ακολουθήσει τετράωρες συνομιλίες.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε τα εύσημα στο Κατάρ για την απόφασή του: «Συγχαίρουμε το Κατάρ και αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αποκάλυψε πως τα τελευταία χρόνια, μέσω ανοικτών και μυστικών διαύλων επικοινωνίας, το Κατάρ πιέστηκε ασφυκτικά να τερματίσει την άμεση και έμμεση βοήθεια προς τη Χαμάς, κάτι που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού ΥΠΕΞ.

Το Κατάρ πάντα απέρριπτε τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως θεωρείται η Χαμάς στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και στην τελευταία, δικαστική απόφαση ζήτησε την απομάκρυνση της οργάνωσης από τη σχετική λίστα, για τυπικούς, όχι ουσιαστικούς λόγους, θεωρώντας τη μέθοδο – διαδικασία που ακολουθήθηκε (αιτιολογική βάση ανοιχτές πηγές πληροφοριών), ως ανεπαρκώς τεκμηριωμένη.

Ο ηγέτης του Κατάρ, Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί στήριξης της τρομοκρατίας και δήλωσε την απερίφραστη υποστήριξη της χώρας του στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως, πρόσθεσε, ότι πέρα από τις οργανώσεις που δρουν σε Συρία και Ιράκ, τις οποίες όλοι θεωρούν τρομοκρατικές, «ορισμένες χώρες και ορισμένοι λαοί», θεωρούν ως τρομοκρατική «κάθε ομάδα με ισλαμική προέλευση… και αυτό δεν το αποδεχόμαστε». Η συγκεκριμένη αναφορά είχε θεωρηθεί ως συγκεκαλυμμένη αναφορά στην υποστήριξη και τη φιλοξενία της Χαμάς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: