VoA: Ο Αχμέτ στην Αθήνα εν μέσω διένεξης για ενέργεια




Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα την ώρα που αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για τα ενεργειακά κοιτάσματα στη Μεσόγειο, αναφέρει ανταπόκριση του Dorian Jones από την Κωνσταντινούπολη στην ιστοσελίδα της VOICE OF AMERICA με τίτλο «Turkey, Greece to Tackle Energy Dispute». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του.

Σύμφωνα με τον Sinan Ulgen, επισκέπτη ερευνητή στο Carnegie Institute των Βρυξελλών, ένα από τα κρίσιμα θέματα στην ατζέντα του Τούρκου Π/Θ θα είναι οι συνομιλίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα ένας θετικός μεσολαβητής στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά μετά την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, η Ελλάδα δεν είχε ουσιαστικά τη δυνατότητα να συμβάλει στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θα αποτελέσει θέμα συζήτησης εάν η Ελλάδα και η Τουρκία οφείλουν να συμφωνήσουν για τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που θα ήταν επωφελές και για τα δύο μέρη», τόνισε ο Sinan Ulgen.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία βελτιώθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε αυτή την επίσκεψη ο Τούρκος Π/Θ θα συνοδεύεται από μια μεγάλη αποστολή επιχειρηματιών. Οι αυξανόμενη ωστόσο ένταση σχετικά με το διαιρεμένο νησί της Κύπρου περιορίζει τις εν λόγω σχέσεις.

Η Αθήνα υπερασπίζεται σθεναρά τους Ε/Κ, οι οποίοι αναγνωρίζονται διεθνώς ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, με το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα. «Το βόρειο τμήμα της χώρας, που κατοικείται από Τ/Κ δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με τον Sinan Ulgen, ο Νταβούτογλου θα είναι επίμονος στη στήριξη των απαιτήσεων των Τ/Κ», σημειώνει η ανταπόκριση.

«Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσει αποκλειστική δικαιοδοσία στους Ε/Κ για την διερεύνηση και εκμετάλλευση των υπεράκτιων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κύπρο, αλλά ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν αυτές οι διαφορές, και αυτό θα πει ο Νταβούτογλου στον Έλληνα εταίρο του, είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον Emre Iseri, καθηγητή στο Yasar University της Σμύρνης, ο Τούρκος Π/Θ θα επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της διένεξης που θα επισφραγιστεί με την κατασκευή αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσφέροντας μια λύση επωφελή και για τα δύο μέρη.

«Στην περίπτωση του αγωγού, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο εφικτή επιλογή, θα έχετε έναν κοινό αγωγό, ο οποίος θα δημιουργεί πρόσθετη αλληλεξάρτηση στην περιοχή και θα εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή. Αυτό είναι το επιχείρημα, αλλά αυτή τη στιγμή η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν βρίσκονται στην ίδια πορεία πλεύσης» σημείωσε ο Emre Iseri.

Η διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες της περιοχής αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα του Τούρκου Π/Θ.

Ένα άλλο ενδεχόμενο επίμαχο θέμα είναι η κατάσταση της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα, καθώς ο Νταβούτογλου ζήτησε να επισκεφτεί την ελληνική περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Sinan Ulgen μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν διπλωματικά επικίνδυνη. «Εάν αυτά τα μηνύματα αντιμετωπιστούν εποικοδομητικά από τους Έλληνες ομολόγους, τότε σίγουρα θα ήταν επωφελές για τις διμερείς σχέσεις, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι η επίσκεψη θα χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να επιτεθούν στην ελληνική κυβέρνηση και στην τουρκική ηγεσία» τόνισε ο Sinan Ulgen. Πέρασε πάνω από μια δεκαετία από την τελευταία επίσκεψη Τούρκου Π/Θ στην εν λόγω περιοχή. Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι εάν τεθεί το θέμα της «τουρκικής μειονότητας», η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα υποφέρει από θρησκευτικής πολιτιστική διακριτική μεταχείριση, θα εγείρει τις αντιδράσεις των εθνικιστών ψηφοφόρων, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη λόγω των γενικών εκλογών του Ιουνίου, καταλήγει η ανταπόκριση.

http://www.voanews.com/content/turkey-greece-mediterranean-energy-issues/2546169.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: