Το διπλό μήνυμα του ΔΝΤ σε κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ




Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα για την Ελλάδα από τη χθεσινή ενημέρωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι:

Πρώτον: Εάν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα με στόχο την ολοκλήρωση της Εκτης Επιθεώρησης, και

Δεύτερον: Εάν ολοκληρωθεί η Επιθεώρηση, τότε το ΔΝΤ θα αποδεχθεί την αλλαγή του Ελληνικού Προγράμματος και φαίνεται διατεθειμένο να συμμετέχει στην προληπτική γραμμή στήριξης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την μετεξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος σε δίκτυ ασφαλείας με την εξασφάλιση προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης.

Ο εκπρόσωπος δεν είχε απάντηση στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επικοινωνήσει με την κ. Λαγκάρντ πριν αναγγείλει τις προεδρικές εκλογές, ενώ δεν τοποθετήθηκε και σε ερώτημα εάν οι αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΕΝ έχουν.

Ο κ. Μέρι δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την Ελλάδα, και ειδικά για «τη μετεξέλιξη της σχέσης» με το ΔΝΤ. Απαντώντας στο ειδικό ερώτημα για την προληπτική γραμμή, ο κ. Μέρι είπε ότι όταν μία χώρα με πρόγραμμα αποκτά ξανά επαφή με τις αγορές, το Πρόγραμμα αλλάζει σε προληπτική γραμμή στήριξης.

Στην ουσία, όπως εξήγησε, τα κονδύλια του Ταμείου λειτουργούν ως ανάχωμα στην περίπτωση που οι αγορές απαιτούν υψηλότερα επιτόκια. Με τον τρόπο αυτό οι κερδοσκόποι γνωρίζουν πως μία χώρα που έχει μόλις εγκαταλείψει το Πρόγραμμα της διαθέτει επιπλέον χρηματοδότηση εφόσον χρειαστεί.

«Έχουμε την αίσθηση», τόνισε, «ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν την πρόθεση να ζητήσουν την μετατροπή του υφιστάμενου προγράμματος (Extended Arrangement) σε προληπτική γραμμή (precautionary line)».

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ακόμα επίσημο αίτημα για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά αυτό προκύπτει από τις επαφές των αξιωματούχων του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μέρι δήλωσε ότι η επιστροφή της Αποστολής της Τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Όταν του θέσαμε το θέμα των πολιτικών εξελίξεων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επανέλαβε πως η επιστροφή της Αποστολής προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο. «Στόχος μας», τόνισε, «είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», εάν προκηρυχθούν εκλογές η Αποστολή δεν θα επιστρέψει και είναι λογικό, καθώς δεν θα υπάρχουν συνομιλητές για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την Εκτη Επιθεώρηση. «Με ποιόν θα συνομιλήσουν εάν ταυτόχρονα γίνονται εκλογές», τονίστηκε στο «Ε».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

PHOTO: IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: