Του Πανίκου Παναγιώτου

Στην «αποτυχία» της ελληνικής Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την τρίτη ψηφοφορία, στην προκήρυξη προώρων βουλευτικών εκλογών, καθώς και σε κίνδυνο «αβεβαιότητας», αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, ύστερα από τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για πρόωρες γενικές εκλογές, αφού προηγήθηκε η απόρριψη από το Κοινοβούλιο του υποψηφίου για την Προεδρία της χώρας.

Έπειτα από τρεις γύρους της ψηφοφορίας, όπως σημειώνεται, ο μοναδικός υποψήφιος στην κούρσα, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Σταύρος Δήμας, δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 180 ψήφους για να γίνει Πρόεδρος, προκαλώντας τη διάλυση της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα συναντήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, την Τρίτη και θα προτείνει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, ενώ «κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους να διασφαλίσουν τη διατήρηση της σταθερότητας».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θέλει να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας και να ακυρώσει τους όρους της διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες, οι πολιτικές λιτότητας θα ανήκουν στο παρελθόν», τονίζοντας, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, ότι «το μέλλον έχει ήδη αρχίσει».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το σημερινό αποτέλεσμα «θα μπορούσε να υπονομεύσει τα εύθραυστα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης και να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά (της χώρας)».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, αναφέρεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και καταγράφει την άποψη ότι «η προοπτική των πρόωρων εκλογών έχει αναστατώσει τις αγορές της Ελλάδας, φέρνοντας μνήμες από την οικονομική κρίση του 2012, οπότε κινδύνευε η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη».

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφει τις εξελίξεις και αναφέρεται στην πτώση των τιμών των ελληνικών μετοχών, μετά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάμις, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: