Δέκα οι νεκροί-Σώθηκαν 427 επιβάτες




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Δέκα είναι οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, όπως έκαναν γνωστό, πριν λίγο, οι ιταλικές αρχές. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Αργά το απόγευμα 44 Έλληνες διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το Μπάρι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Norman Atlantic ενώ οι διασωθέντες ανέρχονται στους 427, ανακοίνωσαν δύο υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, 427 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος- έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα παραπλέοντα σκάφη. Ο κατάλογος των επιβαινόντων περιλάμβανε 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Σε κάθε περίπτωση “είναι πολύ πρόωρο” να μιλάμε για αγνοούμενους, επέμεινε ο υπουργός. Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. “Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών” είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι είπε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στους 407 έχει ανέλθει ο αριθμός των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε χθες πυρκαγιά ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο, επιβεβαίωσε το μεσημέρι σε νέα ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή Νίκος Λαγκαδιανός.

Ο εκπρόσωπος του ΛΣ ανέφερε, επίσης, ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ’ αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Αγκόνας και Ηγουμενίτσας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται κανονικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Προηγουμένως, ο  υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε στο Μέγκα ότι οι ιταλικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι οι νεκροί είναι πέντε.

Τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic» στο γκαράζ του οποίου εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα πυρκαγιά, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, εντόπισαν διασώστες από ελικόπτερα. 

Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο μεταξύ, στους 407 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα), σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.

Στο πλοίο περιμένουν ακόμη 71 άτομα που βασικά είναι μέλη του πληρώματος. Η επιχείρηση μετεπιβίβασης και των υπολοίπων ατόμων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από ελικόπτερα Super Puma.

Η φωτιά, που τέθηκε υπο πλήρη έλεγχο, εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα στο γκαράζ, υπό αδιευκρίνιστες έως τώρα αιτίες, ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται το”Norman Atlantic” οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες με ισχυρούς ανέμους και σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ έχει σταματήσει η ρυμούλκηση του πλοίου και έχει δοθεί προτεραιότητα στην μετεπιβίβαση των επιβατών. Ο ίδιος, σημείωσε ότι η όλη επιχείρηση των ιταλικών και των ελληνικών αρχών εξελίσσεται ομαλά και με γρήγορους ρυθμούς. Εντός της ημέρας αναμένεται στην περιοχή και το ρυμουλκό σκάφος “Ιόνιο Πέλαγος” από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση μεταφοράς του Norman Atlantic σε ιταλικό λιμάνι.

Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Spirit of Piraeus” με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων 27 Έλληνες, κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Πρίντεζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Ελληνα ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών.

Πάρης Τσιριγώτης, ANA-MPA

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο “Norman Atlantic” στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο “Norman Atlantic” μεταξύ των οποίων τρεις ‘Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος “Ιόνιο Πέλαγος” από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 289.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό νέα λίστα με στοιχεία τριών Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο ελληνικό και μεταφέρονται στο Λέτσε υπάρχει στην ιστοσελίδα του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Επισυνάπτεται η σχετική λίστα:

pempth-lista01-29december2014

norman-ATLANTIC10-29DECEMBER2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες , λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο “Norman Atlantic”, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 221 σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα). Επίσης, σταμάτησε επιχείρηση μετεπιβίβασης επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω ενίσχυσης των ανέμων.

Επίσης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του “Norman Atlantic” σε λιμάνι της Ιταλίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Spirit of Piraeus” μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων, είναι 27 Έλληνες.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου ‘Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από εναέρια μέσα συνεχίζεται η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο “Norman Atlantic” στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Έως τώρα 211 επιβαίνοντες σε σύνολο 478,(επιβάτες και πλήρωμα) έχουν διασωθεί από το πλοίο ενώ σταμάτησε η μετεπιβίβαση επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.

Μέχρι τώρα τρεις φορές έχει αποτύχει η προσπάθεια ρυμουλκού πλοίου από την Ιταλία να ρυμουλκήσει το “Norman Atlantic” και η διαδικασία έχει σταματήσει προσωρινά.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2014/12/ta-onomata-ton-diasothenton-ke-i-lista-ton-epivaton/

Πάρης Τσιριγώτης, Αθηναϊκό Πρακτορείο – Φωτογραφίες ΕΘΝΟΣ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: