Ο αγωγός Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας προκαλεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε.




Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξεδήλωσε χθες ενδιαφέρον για ενδεχόμενο αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, αναφέρει ο Jonathan Stearns σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Urges Feasibility Study for Importing Israeli Natural Gas».

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η Πρωτοβουλία για την Ανατολική Μεσόγειο, που προωθούν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος αξίζει μιας μελέτης σκοπιμότητας. Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να καλύψει και τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σχέδιο» δήλωσε ο Ιταλός αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, Claudio De Vincenti, προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων μας».

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την κατασκευή του South Steam ενισχύει τις προσπάθειες της ΕΕ για την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών.

Οι ανακαλύψεις υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, το 2009 και 2010, οδήγησαν σε ενεργειακές συμφωνίες με την Ιορδανία, σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ δημιούργησαν ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων με τα αραβικά κράτη, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός EastMed, ο οποίος σύμφωνα με την Ελλάδα θα μπορούσε να κοστίσει από 3,5 έως 5 δις ευρώ, αντιμετωπίζει τεχνικά εμπόδια καθώς η χάραξη μεταξύ Κύπρου και Κρήτης προβλέπει την κατασκευή του σε σχετικά μεγάλο βάθος.

«Η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης –μετά από πρόταση Ελλάδας-Κύπρου- παρουσιάζει προκλήσεις από τεχνικής πλευράς. Ο καλύτερο τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η κατάρτιση μελέτης σκοπιμότητας» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Maros Sefcovic, Αντιπρόεδρος θεμάτων ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει τις δυνατότητες για να συμβάλλει στην κατάρτιση της μελέτης.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να αμφισβητήσει την άλλη επιλογή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της γειτονικής Τουρκίας. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο πολιτικά θέμα για την Ελλάδα και την Κύπρο εξαιτίας της κατοχής της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, από το 1974. Τον Οκτώβριο οι ηγέτες της ΕΕ επέκριναν την Τουρκία για αναθέρμανση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο, μετά την καταγγελία της Κύπρου ότι τουρκικά πλοία, μεταξύ των οποίων και πολεμικά, εισήλθαν στα χωρικά της ύδατα για έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έθεσαν επίσης την ιδέα δημιουργία ενός «Κάθετου Διαδρόμου» στη νότια Ευρώπη, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο έως τις Βαλτικές Χώρες. Το σχέδιο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Το σχέδιο θα βασίζεται στην διασύνδεση με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) ο οποίος αποσκοπεί στην μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Maros Sefcovic, ο οποίος επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους που θα συμβάλλουν στην «επίσπευση όλων των διαδικασιών για τη σωστή και στα σταθερή ενσωμάτωση του ενεργειακού συστήματος αυτών των χωρών στο συνολικό ενεργειακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-09/eu-urges-feasibility-study-for-importing-israeli-natural-gas.html

Αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου, όπως και στον Νότιο Διάδρομο, κάνει ανταπόκριση των Zoltan Simon (Βουδαπέστη) και Ladka Bauerova (Πράγα) στο BLOOMBERG με τίτλο «East Europe Scrambles for Energy After Putin Kills South Stream», όπου γίνεται αναφορά στα διάφορα σχέδια διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδότησης χωρών της Αν. Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση διακοπής του σχεδίου South Stream από τη Ρωσία.

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-10/east-europe-scrambles-for-energy-after-putin-kills-south-stream.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: