Κατηγορίες κατά ΔΝΤ γιά “ψεύτικες” προβλέψεις




Οι προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ που δημοσιεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δανεισμού αποτελούν απλά δείκτες που τίθενται εσκεμμένα υψηλά ώστε να επιτρέπουν τις παρεμβάσεις του Ταμείου, αναφέρουν οι Benn Steil και Dinah Walker σε άρθρο τους στην ιστοσελίδα του COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS με τίτλο «The Politics of IMF Crisis-Country Growth Projections».

Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ενδεικτικό, όπως επισημαίνεται, καθώς αφού συναίνεσε στο δανεισμό της χώρας με 30 δις ευρώ, το 2010, προέβλεψε επιστροφή της ανάπτυξης το 2012. Στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% εκείνο το έτος, όταν πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη παγκοσμίως αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, ύψους 206 δις ευρώ. Το ίδιο συνέβη και στην Ουκρανία.

Η πρακτική του ΔΝΤ είναι να διογκώνει τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, ώστε να μπορεί να παρακάμπτει τις δικές της απαγορεύσεις για δανεισμό σε χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν τις δημοσιονομικές τους ανάγκες τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα σημαντικό κανόνα του Ταμείου που έχει ως στόχο την μη εμπλοκή του στη δίνη της πολιτικής. Η χρεοκοπία της Ελλάδας απαιτούσε σαφώς διαγραφή χρέους και δώρα, ενώ το περισσότερο χρέος που είχε να προσφέρει το Ταμείο δεν επρόκειτο να λύσει ποτέ το πρόβλημα.

http://blogs.cfr.org/geographics/2014/12/16/politicsofprojections/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: