Ελληνικές εκλογές: Προς καθεστωτική σύγκρουση




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία εκλογών. Ήταν αναμενόμενο, ψηνόταν από καιρό και αποτελούσε μια διέξοδος σε παρατεταμένα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα που ταλάνιζαν τη χώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τη λύση τη δίνει η δημοκρατία και οι εκλογές.

Έχει λεχθεί πως σε αυτές τις εκλογές το δίλημμα θα είναι μεταξύ του φόβου και της οργής. Για την ακρίβεια, θα είναι μια καθεστωτική σύγκρουση, δυο διαφορετικών φιλοσοφιών, που έχει γιγαντώσει λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Θεωρείται δεδομένο πως η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ θα παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός έχει εστιάσει την προσοχή του σε μια διαχειρίσιμη ήττα και στην επόμενη ημέρα. Ο άλλος εταίρος, το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει με τα κύματα και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ιδρύει κόμμα, για να φθάσει το όριο και να μπει στη νέα Βουλή.

Το ζητούμενο είναι να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε με αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται δύσκολο είτε με συνεργασία κομμάτων. Δεν συμφέρει τη χώρα να παραδοθεί στην ακυβερνησία και σε επαναλαμβανόμενες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές γιατί εκφράζει την αντίθεση και την αντίδραση των πολιτών στις πολιτικές λιτότητας και στις συνταγές της τρόικας. Εκφράζει το πλειοψηφικό ρεύμα που κάτω από την πίεση των μέτρων και των επιβολών της τρόικας βρήκε διέξοδο. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κύπρο, υπάρχει αντίδραση στα όσα προωθεί η τρόικα. Αντίδραση και σε επίπεδο κοινωνίας και κομμάτων. Και δεν εννοούμε την εκ των υστέρων αντίδραση,  καθώς πρέπει να μετρά, στην Κύπρο, και ποιος προσκάλεσε τους δανειστές και ποιος σιωπηρά ψήφιζε τροϊκανά νομοσχέδια.

Βεβαίως, τα δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν την επόμενη ημέρα. Οι δανειστές δεν ήταν ελαστικοί στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν προκαλούσε προβλήματα, προσαρμοζόταν στις υποδείξεις, παρουσιαζόταν μερικές φορές τροϊκανότερη των τροϊκανών. Γιατί να είναι, λοιπόν, ελαστική με τη νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα; Δεν πρόκειται να κάνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις καθώς θεωρούν πως αυτό θα σπάσει την πολιτική που ακολουθούν στον ευρωπαϊκό νότο, αυτή της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η στάση τους στηρίζεται, μέχρι στιγμής,  στο εξής ρητορικό ερώτημα: Εάν κάνουν εκπτώσεις στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδος, τότε ποιος θα συγκρατήσει το Podemos, που προηγείται στην Ισπανία ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ρήξη και απεμπλοκή από τις πολιτικές της λιτότητας. Ο Τσίπρας έχει δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν τον αναγκάσουν. Αυτό αποτελεί το παράθυρο για διαπραγμάτευση.

Θα κριθεί κι αυτός από το αποτέλεσμα, όπως έχουν κριθεί και οι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: