Εκβιασμός Πόλσον: Σταματώ τις επενδύσεις

Φωτογραφία CNBC
«Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα, αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα» τόνισε ο Αμερικανός επιχειρηματίας- επενδυτής, Τζον Πόλσον, σε δήλωσή του στο περιθώριο επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα, στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης. Η δήλωση του χαρακτηρίζεται εκβιαστική, καθώς έρχεται και από ένα γνωστό κερδοσκόπο, ο οποίος επιχειρεί παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Παράλληλα, ο ιδρυτής της PAULSON & CO. INC υπογράμμισε εκβιαστικά: «Τα επενδυτικά σχέδιά μας βρίσκονται, πλέον, σε αναμονή του αποτελέσματος για την εκλογή Προέδρου. Μόλις επιτευχθεί σταθερότητα, θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας».

Η γραπτή δήλωση εστάλη στους δημοσιογράφους από τους οργανωτές του συνεδρίου. Η δήλωση ΔΕΝ εστάλη στην ιστοσελίδα μας και για το λόγο αυτό την παρουσιάζουμε μέσω της ανταπόκρισης στο ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πόλσον δήλωσε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή μίας αξιοσημείωτης αλλαγής πορείας. Το ΑΕΠ αυξάνεται και η απασχόληση αυξάνεται. Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι πάρα πολύ νωρίς για νέες εκλογές. Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και την αναβολή νέων επενδύσεων. Η ενδεδειγμένη πορεία δράσης για τη χώρα είναι να μην πραγματοποιηθούν εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί στις τρέχουσες πολιτικές περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν. Με πολιτική σταθερότητα η ανάπτυξη κατά πάσα πιθανότητα θα επιταχυνθεί το 2015 και το 2016 θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα. Αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Τα επενδυτικά σχέδιά μας βρίσκονται, πλέον, σε αναμονή του αποτελέσματος για την εκλογή Προέδρου. Μόλις επιτευχθεί σταθερότητα, θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας».

Την πολιτική αστάθεια θα την πληρώσει «πάρα πολύ ακριβά» ο Έλληνας πολίτης και ιδιαίτερα ο άνεργος, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο κ. Βαρβιτσιώτης

Την πολιτική αστάθεια θα την πληρώσει «πάρα πολύ ακριβά» ο Έλληνας πολίτης και ιδιαίτερα ο άνεργος, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο περιθώριο του 16ου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Εδώ, στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζουμε μια μεγάλη επιτυχία, της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που έγινε στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Και αυτή είναι η συμφωνία για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ουσιαστικά διπλασιάζουμε τις δυνατότητες του λιμανιού. Με αυτό το παράδειγμα προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει την ανάπτυξη. Δυστυχώς, αυτό που λαμβάνουμε είναι το κλίμα της πολιτικής αστάθειας να είναι ένας ανασχετικός παράγων για τις επενδύσεις.

»Εμείς πιστεύουμε όμως ότι έχουμε δημιουργήσει, κι αυτό θέλουμε να προωθήσουμε, ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα βοηθήσει και τους επενδυτές να επενδύσουν και να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο υψηλός δείκτης ανεργίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέθηκε το θέμα της «πολιτικής αστάθειας» στις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο που οι επενδυτές, προσβλέποντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, να σταματάνε τα επενδυτικά τους σχέδια. Αυτό είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά ο Έλληνας πολίτης και ιδιαίτερα ο άνεργος, γιατί δουλειές που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει, σήμερα δεν γίνονται περιμένοντας να δούνε τι θα γίνει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την τρέχουσα αξιολόγηση και αν θα ολοκληρωθεί, είπε: «Εγώ είμαι αισιόδοξος και για την αξιολόγηση, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όμως, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα και προς τα μέσα και προς τα έξω. Καταρχάς, ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις επενδύσεις και ότι είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα από μια κρατικοδίαιτη οικονομία σε μια οικονομία της αγοράς ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – Φωτογραφία CNBC

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal