Κομισιόν: Αλληλέγγυα στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις




Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και των πολιτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να στείλει ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί με συνεντεύξεις του στο «Πρώτο Θέμα» και στην «Καθημερινή της Κυριακής» υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση και τον θαυμασμό της Ευρωζώνης στα επιτεύγματα της Ελλάδας, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και έκανε λόγο για συνεργασία «με τους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η στήριξη των Ευρωπαίων προϋποθέτει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για συνέχιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας».

Συζητήσεις

Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Έχω μιλήσει πολλές φορές με τους Σαμαρά, Βενιζέλο, Ντράγκι και Λαγκάρντ. Η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν σταθερή αλλά εποικοδομητική. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της ιστορίας» και ότι «σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα, ούτε στις αγορές ούτε στην ΕΕ, και διευκρίνισε πως «δεν παρεμβαίνουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή». Είπε ακόμη ότι η περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι διαφορετική από αυτή της Ελλάδας, καθώς το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα, αλλά το τεράστιο χρέος και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να γίνει πιο δυνατή.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μοσκοβισί θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη. Αύριο θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Σκρέκα, και Εργασίας, Γ. Βρούτση, και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του επιτρόπου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ, http://www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: