Αλ Κάιντα κατά Ισλαμικού Κράτους για τους αποκεφαλισμούς




Στη σχέση ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και το «Ισλαμικό Κράτος» (μετονομασία από το αρχικό ISIS-ISIL) αναφέρεται ρεπορτάζ της Rukmini Callimachi για την εφημερίδα The New York Times, το οποίο επικεντρώνεται στη δημοσιοποίηση της αντίθεσης της Αλ Κάιντα στην πρακτική των αποκεφαλισμών από τα Ισλαμικό Κράτος και την αποδέσμευση στη δημοσιότητα σχετικών (RUKMINI CALLIMACHI, «Qaeda Commander Denounces Decapitations as Used by Islamic State», The New York Times).

Χθες, Δευτέρα, ο Nasr bin Ali al-Ansi, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης με βάση την Υεμένη (παρακλάδι με την επωνυμία «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο»), εμφανίστηκε σε βίντεο διαρκείας 43 λεπτών να καταδικάζει την πρακτική των αποκεφαλισμών, επικαλούμενος μάλιστα και τις «διδαχές – εντολές» του Οσάμα μπιν Λάντεν, προσωπικά προς τον ίδιο.

Η παρέμβαση καταδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο πραγματιστική και «μετριοπαθής» οργάνωση σε σύγκριση με το «Ισλαμικό Κράτος» που έχει αναβιβάσει την έννοια της εξτρεμιστικής αγριότητας σε άλλα επίπεδα. Ο στρατιωτικός διοικητής της Αλ Κάιντα επικαλείται και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι όποιος προβαίνει σε τέτοιες πράξεις, «παραβιάζει τη διαταγή του σεΐχη Οσάμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο Nasr bin Ali al-Ansi που θεωρείται «βετεράνος» της οργάνωσης, μετακινήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Αφγανιστάν όπου εκπαιδεύτηκε στα στρατόπεδα των επίλεκτων μονάδων της Αλ Κάιντα. Το 2001 εστάλη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν στις Φιλιππίνες με αποστολή την καθοδήγηση των εκεί τζιχαντιστών, για να τους διδάξει τον «ιερό ισλαμικό νόμο» (σαρία), καθώς επίσης και στρατιωτικές τακτικές.

Προετοιμάζοντάς τον γι’ αυτή την αποστολή, ο Οσάμα του είχε αναφέρει ότι οι αγριότητες απαγορεύονται, καθώς στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον της οργάνωσης, ενώ η σύσταση είναι να εκτελούνται οι αιχμάλωτοι που αποφασίζεται, με μια σφαίρα.

Παρακλάδια της οργάνωσης, όπως η Αλ Νούσρα στη Συρία και αντίστοιχη οργάνωση στην Υεμένη, δημοσιοποίησαν βίντεο με εκτελέσεις αιχμαλώτων με σφαίρα, χωρίς φυσικά αυτό να αλλάζει την ουσία της πρακτικής και την αγριότητά της.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2005, ο προσωπικός γιατρός και θεωρούμενος τότε ως υπαρχηγός της οργάνωσης, ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, είχε στείλει επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο στον Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ο οποίος ήταν επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ…

ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα The New York Times, σελίδα Α11 και http://www.nytimes.com/2014/12/09/world/middleeast/qaeda-commander-denounces-decapitations-as-used-by-islamic-state.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: