Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Ενισχυμένη βγαίνει από την 2η ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα, αλλά δεν αρκούν οι 168 ψήφοι που συγκέντρωσε για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για να γίνει αυτό, υπολείπονται άλλες 12 ψήφοι, αφού στην 3η και τελευταία ψηφοφορία που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, το απαιτούμενο όριο είναι 180.

Στους 131 καταμετρήθηκαν εκείνοι που δήλωσαν «παρών», που σημαίνει ότι απορρίπτουν την υποψηφιότητα Δήμα. Υπήρχε και μία απούσα, η κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που με επιστολή της γνωστοποίησε πως εάν βρισκόταν στη Βουλή θα καταψήφιζε τον προτεινόμενο για την Προεδρία.

«Στην 3η ψηφοφορία δεν θα υπάρχει “παρών”», δήλωσε με νόημα αμέσως μετά την ανακοίνωση του σημερινού αποτελέσματος ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Στην 1η ψηφοφορία, τα «ναι» ήταν 160, τα «όχι» 135 και οι απόντες 5.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετράει 155 βουλευτές.

Την περασμένη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου οι 5 βουλευτές (εκτός κυβερνητικού συνασπισμού) που είχαν δώσει θετική ψήφο στον Σταύρο Δήμα, ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, και Κατερίνα Μάρκου (και οι 3 προερχόμενοι από την Δημοκρατική Αριστερα, ΔΗΜΑΡ), Γιώργος Νταβρής (πρώην των ΑΝΕΛ), και Χρήστος Αηδόνης, που αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και παραμένει ανεξάρτητος. Αυτοί οι 5 ψήφισαν και πάλι Δήμα.

Σε αυτούς, προστέθηκαν σήμερα άλλοι 8. Και είναι οι:

 Μίκα Ιατρίδη, ανεξάρτητη βουλευτής Δωδεκανήσων, Μίκα Ιατρίδη, που αποχώρησε από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).
 Βασίλης Οικονόμου, ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
 Κώστας Γιοβανόπουλος, πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ.
 Γιάννης Κουτσάκος, ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην των ΑΝΕΛ.
 Ευστάθιος Μπούκουρας, ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
 Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην της Χρυσής Αυγής.
 Γιώργος Κασαπίδης, ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης, εκλεγείς με την ΝΔ. Και,
 Παναγιώτης Μελάς, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Λίγο πριν την σημερινή ψηφοφορία, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησης της.

H Νίκη Φούντα ήταν μία από τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συνυπέγραψαν την λεγόμενη «Πρόταση των 8» για συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τώρα, και συμφωνημένη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2015.

Στο διάγγελμά του της περασμένης Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διατύπωσε προτάσεις που εκρίθησαν ότι ικανοποιούν την ομάδα των «8». Όμως, με σημερινή της δήλωση η κα. Φούντα, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίησή της,  είπε ότι η πρωθυπουργική πρόταση «ήρθε πολύ αργά».

«Παρών» ψήφισε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, που επίσης είχε συνυπογράψει την «Πρόταση των 8».

Ψύρρας και Φούντα είναι ανάμεσα στους βουλευτές που πιστεύεται ότι στην 3η ψηφοφορία μπορεί να αλλάξουν γνώμη. Το ίδιο ισχύει και για τον Βασίλη Καπερνάρο των ΑΝΕΛ ο οποίος, αν και σήμερα ψήφισε «παρών», μαζί με τον Βασίλη Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ είχε εκφραστεί θετικά την περασμένη Κυριακή για το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν και την κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, που σήμερα απουσίαζε λόγω ασθένειας, να είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα μπορούσαν στην τελευταία ψηφοφορία να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου.

Όμως και πάλι, ο αριθμός των 12 θετικών ψήφων που πλέον απαιτούνται για την εκλογή του κ. Δήμα στις 29 του μηνός δεν είναι εύκολος, δεδομένης της πόλωσης που έχει επικρατήσει στο πολιτικό τοπίο της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «συναινετική πρόταση Σαμαρά», για εκλογή Προέδρου τώρα, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές  για την τελευταία δόση και για ρύθμιση του χρέους, έναρξη διαδικασίας για αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνημένη ημερομηνία εθνικών εκλογών προς το τέλος του 2015, έχει επηρεάσει αρκετούς βουλευτές από τον χώρο των ανεξαρτήτων.

Το ίδιο ισχύει και για τα περί καταγγελίας χρηματισμού από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη, που δεν κρίθηκαν τόσο σοβαρές ώστε ο Εισαγγελέας να δώσει συνέχεια στην υπόθεση, και που θεωρείται ότι έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε ακόμα περισσότερους βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου, οι οποίοι λένε ανοικτά πλέον ότι αν γίνουν τώρα εκλογές μπορεί και να μη μπει καν το κόμμα στη Βουλή.

Τέλος, ασαφές παραμένει το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ, που σημερινές πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη να έχει συμφωνήσει για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αυτή η συμφωνία, εφ όσον οριστικοποιηθεί, μπορεί να φέρει τριγμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με ενδεχόμενη επίπτωση και στην 3η ψηφοφορία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: