Βαρώτσος: Είχα προβλέψει το σεισμό…




Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού, δήλωσε το πρωί ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ Παναγιώτης Βαρώτσος. «Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Εμείς ενημερώνουμε την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μόνο για περιπτώσεις ισχυρών σεισμικών δονήσεων της τάξεως των 6 Ρίχτερ, εξήγησε ο κ. Βαρώτσος για τις ενέργειες της ομάδας του.

«Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σοβαρές σεισμικές δονήσεις εμείς δεν θα είχαμε ειδοποιήσει» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ακόμα η ομάδα λαμβάνει παρόμοια σήματα για την περιοχή ο κ. Βαρώτσος σημείωσε ότι αν λάβουμε τέτοια σήματα αμέσως θα τα δημοσιεύσουμε όπως έχουμε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές.

Ο κ. Βαρώτσος, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο για να συλλέγει τα προσεισμικά ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα προσθέτοντας ότι παρόμοιο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της ΕΕ με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ:  “Όπως όταν βρέχει, είναι φυσικό να κρατάμε ομπρέλα, έτσι και σε περίπτωση σεισμού στην Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, πρέπει να έχουμε κατά νου να διαθέτουμε ‘ομπρέλα’ προστασίας για τα σπίτια μας, να ελέγχουμε δηλαδή την αντισεισμική τους θωράκιση”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, με αφορμή την ανησυχία του κόσμου για τις νέες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο του Ευβοϊκού, 81 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

“Σε κάθε σεισμική δόνηση, ιδιαίτερα αν είναι κοντά σε αστικά κέντρα, δημιουργείται στον κόσμο η ψευδαίσθηση ότι γίνεται κάτι καινούργιο, ενεργοποιείται ένα ρήγμα και θα ακολουθήσουν σεισμοί. Ζούμε, όμως, σε μια χώρα, όπου γίνονται 30 σεισμοί, πάνω από 5 Ρίχτερ, κάθε χρόνο, και μ’ αυτό το γεγονός πρέπει να μάθουμε να ζούμε” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος.

“Οι πολίτες”, συνέχισε ο καθηγητής, “θα πρέπει να προβληματίζονται, αν το σπίτι τους έχει επαρκή αντισεισμική προστασία, αν τα βαριά αντικείμενα είναι γερά στερεωμένα και γενικότερα, αν είναι προετοιμασμένοι για έναν σεισμό”.

Αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς που εκδηλώθηκαν, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κι επεσήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.

“Το πιο πιθανό είναι να ‘σβήσει’ η ακολουθία αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα” εκτίμησε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: