Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον πρέσβη…




Απέφυγε και χθες ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Jeff Rathke, να σχολιάσει τις αναφορές του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή στο ΡΙΚ είχε δηλώσει ότι το Μπαρμπαρός παραβιάζει τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Jeff Rathke απάντησε αρνητικά στην ερώτηση του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου αν έχει να προσθέσει τίποτε στα όσα ανέφερε χθες.

Στο ερώτημα αν εννοεί πως δεν είδε τη δήλωση του κ. Κόνιγκ ή αν διαφωνεί μ’ αυτή, ο εκπρόσωπος είπε πως «δεν αναφέρεται σε τίποτε από τα δύο».

«Δεν έχω να προσθέσω τίποτε στη διατύπωση της αμερικανικής πολιτικής που έκανε χθες απαντώντας στο ερώτημά της».

Σε νέα ερώτηση του Μιχ. Ιγνατίου πως από τη στιγμή που ήταν διαφορετικές οι δηλώσεις του κ. Κόνιγκ από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν μπορούν οι Αμερικανοί πρέσβεις να διατυπώνουν διαφορετικές θέσεις από αυτές που εκφράζονται από τον εκπρόσωπο, ο Jeff Rathke περιορίστηκε να πει ότι «μιλήσαμε γι’ αυτό το θέμα πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες σε απάντηση ερωτημάτων σας. Διατυπώσαμε την πολιτική μας για το θέμα κι αυτή είναι η πολιτική μας», κατέληξε.

Jeff-Rathke-state01-19november2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολιάζει τις δηλώσεις Κόνιγκ

Ούτε οι αναφορές του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, που είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο ΡΙΚ ότι το Μπαρμπαρός παραβιάζει τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ήταν ικανές να αλλάξουν την πάγια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Αποστόλη Ζουπανιώτη.

Κληθείς από τον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου να απαντήσει αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμερίζεται την άποψη του Αμερικανού πρέσβη, όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου, Jeff Rathke, δήλωσε ότι δεν έχει δει τη δήλωση και δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω.

«Μιλήσαμε γι’ αυτό επί μακρόν εδώ μέσα. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι φυσικοί της πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Ο δημοσιογράφος επέμενε αλλά ο κ. Rathhke επέμενε με τη σειρά του ότι δεν γνώριζε τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη. Συμφώνησε, όμως, να ερευνήσει το θέμα και να επανέλθει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: