Το Κυπριακό στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν




Να επιστρέψουν στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να αποφεύγουν τις εντάσεις ζήτησε από όλες τις πλευρές αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ενημέρωσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, για την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στην Τουρκία, την Ουκρανία και το Μαρόκο.

Ο αξιωματούχος, που επέμενε ότι δεν υπάρχει ένταση μεταξύ του Αμερικανού αντιπροέδρου και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει, ενημέρωσε ότι το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Μπάιντεν και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

«Η βασική μας θέση», τόνισε ο ανώνυμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, «αφορά τη σημασία (που δίνουμε) στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα αποφύγουν βήματα, τα οποία είναι προκλητικά». Τόνισε ξανά την ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο αξιωματούχος απέρριψε το βασικό αίτημα της Αγκυρας για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την αμερικανική πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ερντογάν, που «τραυματίστηκαν» μετά την αποκάλυψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ότι η Τουρκία και άλλες χώρες στήριξαν οικονομικά και στρατιωτικά τους τζιχαντιστές, ο αξιωματούχος είπε:

«Οι σχέσεις του Αντιπροέδρου με τον κ. Ερντογάν δεν χρειάζεται να βγουν από τον πάγο, γιατί δεν είναι στον πάγο…»

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ακριβώς αυτόν τον ρόλο, που καλείται να παίξει η Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πολιτική ηγεσία αρνείται να βοηθήσει τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αυτό αποτελεί σημείο συνεχούς τριβής μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται επίσης να θέσει και το θέμα των ξένων τρομοκρατών, που χρησιμοποιούν το έδαφος της Τουρκίας για να εισέρχονται στη Συρία και το Ιράκ και να στρατολογούνται από τους τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί το Φανάρι για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, μία ισχυρή κίνηση ενίσχυσης του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος αντιμετωπίζεται με εχθρικό τρόπο από το τουρκικό πολιτικό σύστημα, που τον αμφισβητεί και δεν αναγνωρίζει τον οικουμενικό του ρόλο.

Ο αντιπρόεδρος θα αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη στις 23 Νοεμβρίου.

Μιχάλης Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: