Θα είναι ο τελευταίος απεσταλμένος, προειδοποιεί ο Άιντα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Θα είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, δηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σημειώνοντας ότι ελπίζει τούτο να είναι λόγω λύσης. Το μήνυμα που στέλνει ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού είναι ξεκάθαρο και αφορά περισσότερο το σενάριο της μη λύσης, παραπέμποντας στην εγκατάλειψη των προσπαθειών από τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι μια προειδοποίηση που επαναλαμβάνεται συχνά από τους εν δυνάμει μεσολαβητές, με στόχο να δημιουργήσουν κλοιό πιέσεων. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του με ομιλία στο Ινστιτούτο Prio, έχει επικεντρώσει τις επαφές του στην ανάγκη να επαναληφθούν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις. Χθες ανέφερε πως παραμένει ρεαλιστικά αισιόδοξος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να λυθούν ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης, είπε πως όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες «θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ώστε να αντιμετωπίσουμε τη στιγμή της αλήθειας που θα είναι ενώπιον μας».

Εκεί, βεβαίως, που ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις και προκαλεί αντιδράσεις, είναι με τις τουρκικές προκλήσεις και το θέμα των υδρογονανθράκων. Σε συνέντευξή του στην Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ, είπε πως το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, αλλά, συνέχισε, οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μόνο θέμα Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτό αφού η Κύπρος είναι μοιρασμένη και η ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο κ.   Άιντα ανέφερε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι πολυδιάστατο και δεν πρέπει να απομονώνεται μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας. Είπε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει νομική θέση για το θέμα ενώ οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν για το μέλλον. Η τοποθέτηση αυτή του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ενοχλήσει την Κυβέρνηση, η οποία υποδεικνύει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες τοποθετήσεις.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ διά του Εκπροσώπου παρέπεμψε και χθες στην πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής. Αναφέρθηκε στην πρόταση Τσαβούσογλου για τη σύσταση μιας ιδιωτικής εταιρείας για τις πηγές υδρογονανθράκων στην Κύπρο και ότι η πρόταση αυτή διατυπώθηκε στον Ειδικό Σύμβουλο των Η.Ε. για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, αφού τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια.

ΛΙΝΤΙΝΓΚΤΟΝ: «Οικονομικά οφέλη από τη λύση» 

Ο Βρετανός Υφυπουργος επί θεμάτων της ΕΕ, Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δεν συμφέρει κανέναν στην Κύπρο και τόνισε την ανάγκη για τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Προχθές βράδυ μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε για τους Τ/κ επιχειρηματίες, αντιπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ακαδημαϊκούς, ο κ. Λίντινγκτον δήλωσε την αποφασιστικότητα της βρετανικής κυβέρνησης για να δει τη συμβίωση και τη συνεργασία όλων των κατοίκων της Κύπρου για πιο ευτυχισμένο μέλλον ως πολίτες της ΕΕ σε μια ενωμένη Κύπρο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει έντονα τη λύση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε λύση θα οδηγήσει και τις δύο κοινότητες σε ένα σημείο που θα αναγκαστούν να κάνουν σοβαρές επιλογές και υποχωρήσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα χρειαστεί μια γενναία ηγεσία» είπε ο Βρετανός υπουργός, σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Βρετανίας στην Κύπρο, αναφέρεται και σε ζωντανή συνέντευξη που μεταδόθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΚΕΒΕ, Φειδία Πηλείδη και του Προέδρου του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Fikri Toros. Όπως αναφέρεται στη συνέντευξη συζητήθηκαν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από μια συμφωνία. Απευθύνοντας πρόσκληση στους δυονα επισκεφθούν το Λονδίνο, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι το έργο των Επιμελητηρίων είναι πολύτιμο για την ενημέρωση του κόσμου για τα οικονομικά οφέλη μιας λύσης.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ

ΝΕΑ τουρκικά τερτίπια που συνάδουν με το ευρύτερο κλίμα παρακολουθήσαμε χθες. Στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, οι Τούρκοι έκλεισαν χθες το πρωί στις 9.30 το πρωί το οδόφραγμα. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία των Ηνωμένων Εθνών με τον κατοχικό στρατό για εξηγήσεις. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η διέλευση είχε διακοπεί, με την ψευδοαστυνομία να κάνει λόγο για πρόβλημα του συστήματος υπολογιστών, το οποίο τελικά αντιμετωπίστηκε. Τελικά η «βλάβη» Αποκαταστάθηκε γύρω στις 15.00 το απόγευμα και το οδόφραγμα άνοιξε για τη διέλευση τροχοφόρων.
ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΕΣ

«ΆΣΚΗΣΗ Nusret 2014», πραγματοποιήθηκε στον κόλπο της Σμύρνης υπό την φιλοξενία του Αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού και με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων 6 χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος. Αναλυτικότερα, κατά την 6η ημέρα της άσκησης, εκτός της Τουρκίας, συμμετείχαν, με πλοία τους, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Ανοιχτά της περιοχής Mordogan- Uzunada, αφού εντοπίστηκαν οι νάρκες από τα ναρκαλιευτικά πλοία, ακολούθησε η εξουδετέρωσή τους με πλήρη επιτυχία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολού.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

ΜΕΤΑ την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη θα καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης του στο Ισραήλ, όπως συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επικοινώνησε χθες, τηλεφωνικώς, αργά το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίον ευχήθηκε κάθε καλό και να επιστρέψει υγιής σύντομα στα καθήκοντα του μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί στο εξωτερικό. Κατά τη συνομιλία τους συμφώνησαν όπως η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: