NY Times: Η απαράδεκτη εμπλοκή της ΕΚΤ στην κυπριακή κρίση




Στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κατ’ αρχήν διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου και στην τραπεζική κρίση που επακολούθησε αναφέρεται εκτενές άρθρο του Landon Thomas στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Europe’s Central Bank Defies Own Rules in Cyprus Bailout» παραθέτοντας αδημοσίευτες πληροφορίες από την αλληλογραφία στελέχους της ΕΚΤ με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και από τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, κατά παράβαση των κανόνων της, είχε προβεί στη στήριξη της προβληματικής κυπριακής τράπεζας.

Το άρθρο παρουσιάζει τον καταλυτικό ρόλο του Benoît Coeuré, μέλους του εξαμελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2012 είχε συμβουλεύσει τον τότε διοικητή της κυπριακής Κ.Τ., Πανίκο Δημητριάδη, να μην χρησιμοποιήσει κρατικά ομόλογα για την χρηματοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας αντιπροτείνοντας εναλλακτικά μέτρα για τη στήριξή της. Όπως σημείωνε σε email του «η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διαθέτει επί της αρχής τη δυνατότητα να εφαρμόσει λιγότερο αυστηρές αξιολογήσεις και ‘κουρέματα’ από αυτά που εφαρμόζει το ευρωσύστημα στις πιστοδοτικές του ενέργειες».

Στην πραγματικότητα, είχε προτείνει την υπερτίμηση της αξίας των εξασφαλίσεων της Λαϊκής Τράπεζας, ούτως ώστε να μπορεί να διοχετεύσει περισσότερο ELA στην προβληματική τότε τράπεζα. Με αυτή του την πράξη ωστόσο ο Benoît Coeuré εμφανίσθηκε να παραβαίνει μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΚΤ, της μη εμπλοκής της δηλαδή στη διάσωση μια χρεοκοπημένης τράπεζες ή μιας κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΚΤ εμφανίσθηκε πρόθυμη να καταστρατηγήσει βασικές της αρχές στην προσπάθειά της να αποτρέψει μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την Ιρλανδία όπου η ΕΚΤ εξαρτούσε την παροχή στήριξης με την εφαρμογή προγράμματος λιτότητας. Στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία όπως και η Ιρλανδία αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας εξαιτίας της αποτυχίας των τραπεζών, παρόμοιες προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα τη διοχέτευση άνω των 10 δις ευρώ, μέσω της κεντρικής τράπεζας, στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μολονότι ήταν προφανές ότι η τράπεζα κατέρρεε.

Ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για να διακριβώσει πως μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα μπόρεσε να επιφέρει τέτοια ολέθρια αποτελέσματα στην κυπριακή οικονομία. Η έκθεση σαράντα σελίδων αποδίδει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και στους δύο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιο Ορφανίδη, και Πανίκο Δημητριάδη, και σε μικρότερο βαθμό στην ΕΚΤ που κρατούσε εν ζωή μια νεκρή τράπεζα για πάνω από έναν χρόνο.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ στην Κύπρο και στην Ιρλανδία αναδεικνύει τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της την ώρα που αναζητά την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το πλέον σημαντικότερο βήμα της, κατά την 18χρονη λειτουργία της. Το τύπωμα δηλαδή χρήματος, σε μεγάλες ποσότητες, για την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σχετικά με την Κύπρο το κύριο ερώτημα που δίχαζε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ από τον χειμώνα του 2011 έως τον Μάρτιο του 2013 ήταν εάν η Λαϊκή Τράπεζα ήταν βιώσιμη.

Εκτεθειμένη σε επισφαλή δάνεια και πληγμένη από την έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα η τράπεζα είχε ήδη αρχίσει να υφίσταται απώλεια καταθέσεων στα τέλη του 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε σχέδιο της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή μεσοπρόθεσμων δανείων.

http://dealbook.nytimes.com/2014/11/18/europes-central-bank-defies-own-rules-in-cyprus-bailout/?_r=0

Συμπληρωματικό εκτενές άρθρο του Landon Thomas με τίτλο «Cyprus Government Report Points Fingers on Bank Collapse» αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και τις επιπτώσεις της στην κυπριακή κρίση, όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι προ του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ήδη μη βιώσιμη, αλλά μετά το κούρεμα οι δυνατότητες επιβίωσής της μειώθηκαν περαιτέρω.

http://dealbook.nytimes.com/2014/11/18/cyprus-government-report-points-fingers-on-bank-collapse/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: