Μανιάτης: «Η Ελλάδα βγαίνει βαθμιαίως από την κρίση»




«Φαίνεται ότι η πατρίδα μας βγαίνει βαθμιαίως από την κρίση των τελευταίων ετών και βγαίνει με έναν τρόπο ο οποίος είναι σταθερός και ασφαλής και όχι επιπόλαιος και παροδικός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελούν δυο «βασικούς πυλώνες» για να εξέλθει η χώρα από την κρίση.

Αναφόμενος στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε:

«Είχα την τιμή και τη χαρά να με δεχθεί ο Σεβασμιότατος. Να του μεταφέρω την εμπειρία που είχαμε αυτές τις μέρες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάσαμε τα ζητήματα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, που την αναδεικνύουν σ’ ένα σημαντικό πόλο ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Με μεγάλη χαρά, επίσης, μετέφερα στον Σεβασμιότατο τις ευχές όλων μας για καλή δουλειά και δύναμη στο σπουδαίο έργο που κάνει στην Ορθοδοξία, αλλά και ευρύτερα στην Ομογένεια. Και ζήτησα την ευλογία του για να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη αυτά τα οποία κάνουμε για το καλό της πατρίδας και του λαού μας».

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε:

«Με μεγάλη χαρά είχαμε την τιμή της επισκέψεως του εξοχοτάτου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη. Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και ιδεών για θέματα ενέργειας. Όπως διαπίστωσα, ο κ. υπουργός και το επιτελείο του είναι πολύ ενήμεροι γι’ αυτά τα θέματα. Δεν είναι συζητητές επί γενικής και αορίστου βάσεως, αλλά παρουσιάζουν μια εικόνα προχωρημένων, συγκεκριμένων και λεπτομερών σχεδίων για θέματα ενέργειας που είναι πάρα πολύ εντυπωσιακά για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να έχει μια σοβαρή συζήτηση πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη γι’ αυτή την ενημέρωση, γιατί αυτό είναι ένα από τα σημεία τα οποία δείχνουν την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με την ανάπτυξη και η ανάπτυξη συνδέεται με την ενέργεια και η ενέργεια συνδέεται με καλό σχεδιασμό. Γι’ αυτό, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι σήμερα, ευτυχείς θα έλεγα και ευχαριστούμε τον Θεό, γιατί φαίνεται ότι η πατρίδα μας βγαίνει βαθμιαίως από την κρίση των τελευταίων ετών και βγαίνει με έναν τρόπο ο οποίος είναι σταθερός και ασφαλής, και όχι επιπόλαιος και παροδικός. Ευχόμεθα κάθε καλό, τόσο στον κ. υπουργό όσον και στους άλλους παράγοντες, οι οποίοι σήμερα εργάζονται για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση, η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα μας επί τόσα χρόνια. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα δούμε γρήγορα την ημέρα που θα μπορούμε να αναπνεύσουμε άνετα και με πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές, οι οποίες ήταν πάντοτε χαρακτηριστικό του ελληνικού Έθνους και της Ορθοδοξίας. Είμεθα λαός πίστης, προοπτικών και θαυμάτων. Και θα είμεθα πάντοτε έτσι».

Στη συνέχεια, ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι «με αφορμή και τα λόγια του Σεβασμιοτάτου, να πω ότι ο τομέας της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελούν πράγματι δυο βασικούς πυλώνες για να εξέλθει η χώρα μας και να ξεπεράσει την κρίση που ζει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ σπουδαίος ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Εκκλησία και η Ομογένεια, γιατί, πράγματι, διεκδικούμε, και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρουμε, ένα νέο ρόλο στο ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης και της Μεσογείου. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση, όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός της Ελλάδος, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί το δικαιούται η πατρίδα μας, το δικαιούται ο ελληνικός λαός. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά Σεβασμιότατε για όλη τη βοήθειά σας».

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΠΕ: Μανιάτης: «Απολύτως αντιληπτός» στις ΗΠΑ ο «κορυφαίος ρόλος» της Ελλάδας

«Ο κορυφαίος ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης γίνεται απολύτως αντιληπτός εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογραμμίζοντας παράλληλα το «νέο ρόλο» της Ελλάδας ως «πύλης εισόδου» ενεργειακών προϊόντων.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε:

«Είχα τη δυνατότητα σε όλες τις επίσημες συναντήσεις μου με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στο Λευκό Οίκο, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο υπουργείο Ενέργειας να καταδείξω τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα και που έχει αρχίσει ήδη να παίζει στην ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής ως ένας πόλος γεωπολιτικής ανάπτυξης και περιφερειακής συνεργασίας».

Ακολούθως, τόνισε ότι «ταυτόχρονα, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης που δίνει τεράστιες προοπτικές για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογοναθράκων. Τελικό συμπέρασμα όλων των συναντήσεών μου είναι ότι η Ελλάδα μπορεί πια να διαδραματίσει ένα ρόλο ως “πύλης εισόδου” ενεργειακών προϊόντων και αγαθών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και ταυτόχρονα μια νέα πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και πετρέλαιο της ίδιας περιοχής».

Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, αποτελεί το νέο πόλο που στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτόν ακριβώς το ρόλο μας τον αναδεικνύουμε και χαίρομαι γιατί γίνεται απολύτως αντιληπτός εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η επαφή με τους Αμερικανούς θα συνεχιστεί, θα υπάρξουν επόμενες επισκέψεις και ταυτόχρονα θα υπάρξουν και επόμενα βήματα που θα ολοκληρώσουν αυτή την πρωτοβουλία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: