Θρήνος στο Λευκό Οίκο: Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τη Γερουσία




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέσπασε την πλειοψηφία στη Γερουσία κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, με τη νίκη της Τζόνι Ερνστ στην Αϊόβα, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σύμφωνα με προβλέψεις που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν το Πρακτορείο REUTERS, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Η Αϊόβα έγινε η έκτη πολιτεία που παίρνει μια έδρα στη Γερουσία από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Η 44χρονη Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας, Ερνστ και Μπρέιλι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κατά πόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πράξει αρκετά για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα και την απειλή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.

Καταφέροντας βαρύ πλήγμα στους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με προβλέψεις του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ινστιτούτου IPSOS, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με τουλάχιστον 52 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικανοί οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις έξι έδρες που τους ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το 2006. Η νίκη τους δρομολογήθηκε κυρίως στο Κολοράντο, το ‘Αρκανσο και τη Νότια Ντακότα.

Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.

Συνολικά 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανανεώθηκαν κατά τις εκλογές αυτές, κατά τις οποίες η πτώση της δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου έπληξε τους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μόλις μία έδρα απομένει ώστε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας μετά έως τώρα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Κόρι Γκάρντερ κερδίζει την έδρα της Γερουσίας στο Κολοράντο από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Μαρκ Γιούνταλ.

Αυτό σημαίνει ότι για τους Ρεπουμπλικάνους, είναι απαραίτητη μόλις μια έδρα ακόμη για να αποκτήσουν τον πολιτικό έλεγχο και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου δηλαδή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ο οποίος είχε εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010, προβάλλεται ως ο νικητής από τρία αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ήδη κερδίσει τις έδρες της Γερουσίας, στο Άρκανσας, στη Δυτική Βιρτζίνια, στη Νότια Ντακότα και στη Μοντάνα.

Στη Λουιζιάνα στον αμερικανικό νότο οι εκλογές οδηγούνται σε επαναληπτικό γύρο τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν έλαβε το απαιτούμενο 50% των ψήφων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πανικός στο Λευκό Οίκο: Κέρδισαν 5 έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι

Πανικός στο Λευκό Οίκο… Το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει κάνει έως τώρα τη “μισή δουλειά” καθώς κερδίζει τις ΠΕΝΤΕ από τις συνολικά έξι έδρες που είναι απαραίτητες για να αποκτήσει τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας. Ταυτόχρονα διατηρεί τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης για τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA) μετέδωσαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν από τους Δημοκρατικούς τις έδρες της Γερουσίας στη Δυτική Βιρτζίνια, στο Αρκάνσας, το Κολοράντο, τη Μοντάνα και στη Νότια Ντακότα. Στο Αρκάνσας η επικράτηση του ρεπουμπλικάνου Τόμ Κότον, έχει εκτός από ουσιαστική και συμβολική σημασία καθώς κερδίζει την έδρα στη Γερουσία παρά την ένθερμη υποστήριξη που παρείχε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

Συμβολικής σημασίας επιτυχία και για τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ο οποίος διατηρεί εύκολα την έδρα του στο Κεντάκι απέναντι στην υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν οριακή επικράτηση.

Συνολικά, 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας ανανεώνονται στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2014 αλλά μόνο σε δέκα από αυτές τις έδρες υπάρχει αβεβαιότητα για τον τελικό νικητή.

Εν τω μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν με ευκολία και την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων λαμβάνοντας 242 έδρες έναντι 193 των Δημοκρατών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και ενισχύοντας περαιτέρω την κυριαρχία τους καθώς έως σήμερα κατείχαν 233 έδρες.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ως δημοψήφισμα για τις πολιτικές του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: