Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μέσα από τους NY Times




Σε ανταπόκριση της Suzanne Daley από την Αθήνα για την εφημερίδα New York Times με τον χαρακτηριστικό τίτλο του «αποπεμφθέντος Πρωθυπουργού», «Ousted Prime Minister of Greece Says His Party Needs a New Leader», γίνεται εκτενής αναφορά στην εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ μετά από την ανοιχτή επιστολή του πρώην αρχηγού του κόμματος και Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία «επανέρχεται στην πολιτική σκηνή σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ από τον διάδοχό του» και ζητά έκτακτο συνέδριο του κόμματος και εκλογή αρχηγού.

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, η επιστροφή του κ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενισχύσει τις τύχες του κόμματος αναδιοργανώνοντας το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, ιδιαίτερα εάν γίνουν εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο αριστερό κόμμα, που αυτή τη στιγμή προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις.

Τονίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της πρωθυπουργίας, μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν ίσως και τον Μάρτιο.

Αν και ο κ. Παπανδρέου δεν έχει δηλώσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ότι θα προσπαθήσει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωρικάκος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Παπανδρέου θα λάβει 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 5% που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δίδουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Βενιζέλο.

http://www.nytimes.com/2014/11/29/world/europe/papandreou-pasok-party-greece.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: