Η Αθήνα ρίχνει γέφυρες και προς την Άγκυρα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παράλληλες συζητήσεις με την Άγκυρα, πέραν από το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με Αίγυπτο και Ισραήλ, επιλέγει να διεξάγει η Αθήνα, ανακοινώνοντας επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα. Η Λευκωσία ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή και έχει συναινέσει. Την ώρα που τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία γίνεται λόγος για απομόνωση της Άγκυρας λόγω των πρακτικών που υιοθετεί επιλέγοντας την ένταση στην περιοχή της Κύπρου, αιφνιδιαστικά χθες ανακοινώθηκε η σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία.

Η συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας  με την Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 5-6 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, η απόφαση  ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, προηγήθηκε δε συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Όπως πληροφορούμαστε, όταν αναφέρθηκε η πρόθεση αυτή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο τελευταίος είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «η Ελλάδα θα θέσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο» το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων προς την Τουρκία. Είναι σαφές πως αποτελεί πολιτική επιλογή της Αθήνας να διατηρήσει κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, αυτό ωστόσο που φαίνεται να έχει εκπλήξει είναι ότι η συνάντηση θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είπε πως στόχος της απόφασης της Αθήνας να έλθει και να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα ο κ. Νταβούτογλου, είναι να μην επηρεασθεί το χρονοδιάγραμμα των θεσμοθετημένων επαφών με την Άγκυρα. Επίσης, όπως συναφώς ανέφερε, η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι, όπως είπε, «προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου». Ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε πως η απόφαση αυτή λήφθηκε «και έπειτα από διάλογο με τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα. Είπε πως θα τεθούν τα θέματα των παραβιάσεων και θα τονισθεί η ανάγκη σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέχρι και τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθούν, πάντως, μια σειρά από επαφές με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αύριο Τετάρτη θα γίνει στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των ΥΠΕΞ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, για να προετοιμάσουν σύνοδο κορυφής( θα προηγηθούν οι ΥΠΕΞ). Την ίδια ώρα, στις 23 Νοεμβρίου θα συναντηθούν στη Λευκωσία οι υπουργοί Ενέργειας, δίνοντας συνέχεια στην τριμερή του Καίρου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

«ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ…»

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ Χουριέτ αναφέρει πως «οι ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Άγκυρα χαρακτήρισαν το βήμα αυτό του Νταβούτογλου ως επιστροφή στην πολιτική μηδενικών προβλημάτων».  Το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ συνεχίζεται η κρίση έρευνας πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, στην οποία παίρνει θέση και η Ελλάδα δίπλα στους Ε/κ, τονίζεται ότι είναι «ένα βήμα που θα μειώσει την ένταση», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΕΡΟΓΛΟΥ: «Πείστε Αναστασιάδη κύριε Μπάιντεν…»

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου έστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας από τον Αμερικανό αξιωματούχο να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άνευ όρων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι το Μπαρμπαρός διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πως η συμφωνία με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο  Έρογλου, ισχυριζόμενος πως “ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η Τουρκία προέβησαν σε προκλήσεις” σε ό,τι αφορά τις έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστήριξε πως εάν υπάρχουν προκλήσεις, αυτές προέρχονται από τις “μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αποκλείοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά”.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως με την επιστολή του θέλει να ενημερώσει τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά τα όσα διάβασε στον τύπο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη. Ισχυρίστηκε, στη συνεχεία, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά “έχει δημιουργήσει μια τεχνητή ένταση για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της στόχους”, υποστηρίζοντας πως “η οδηγία NAVTEX δεν καλύπτει περιοχές στις οποίες διεξάγει έρευνες η ελληνοκυπριακή πλευρά” και ότι “τα πλοία του τουρκικού ναυτικού βρίσκονται σε διεθνή ύδατα”.

Είπε πως “η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε προτάσεις για το θέμα το 2011 και 2012, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι” καθώς και “φόρμουλα που βρίσκεται σε αρμονία με το στόχο της ομοσπονδίας, αλλά όλες απερρίφθησαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά”. Τέλος, υποστήριξε πως “η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει τα θέματα υδρογονανθράκων να λειτουργήσουν ως καταλύτης, και όχι ως εμπόδιο, αλλά όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να συνεργαστεί και χρησιμοποιεί το θέμα ως δικαιολογία για να φύγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: