Για “ανακούφιση Σαμαρά” ομιλεί το Bloomberg




Σε άρθρο του Marcus Bensasson στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Greek Recession Seen Ending in Respite for Samaras», αναφέρεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσβλέπει στην οικονομία για ανακούφιση. Αφού το σχέδιο τερματισμού του μνημονίου που κρατάει τη χώρα στην επιφάνεια, απορρίφθηκε από τους επενδυτές, η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να χρησιμεύσει ως μια υπενθύμιση της ανάκαμψης. Η οικονομία καταγράφει, πιθανώς, την πρώτη ετήσια αύξηση της κατά την τελευταία εξαετία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News πριν από τη δημοσιοποίηση δεδομένων στις 14 Νοεμβρίου.

Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την χειρότερη ύφεση από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, μπορεί να βοηθήσει τον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εξήλθαν από το πρόγραμμα διάσωσης. Για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να αντιστρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το οποίο οφείλεται αφενός στην πολιτική αστάθεια που επανέκαμψε και αφετέρου στις διαφωνίες με την ευρωζώνη και τους δανειστές του ΔΝΤ σχετικά με την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη εύθραυστη, αλλά στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο», δήλωσε ο Andreas Scheuerle, οικονομολόγος της Dekabank στην Φρανκφούρτη και πρόσθεσε «το ρίσκο για την Ελλάδα είναι ότι πέτυχε πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, και έχουμε υψηλή πολιτική αβεβαιότητα».

Η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Με βάση αυτά τα στοιχεία προβλέπεται ότι η οικονομία θα δείξει ότι επέστρεψε στην ανάπτυξη για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Αυτή η προβλεπόμενη ανάπτυξη δεν έχει ακόμα περάσει ώστε να τροφοδοτήσει την αγορά εργασίας. Η ανεργία, πιθανόν, παραμένει στο 26,1% κατά τον Αύγουστο, που είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 1,8% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων ανήλθε κατά 249 μονάδες βάσης στο 8,06% από το χαμηλότερο σημείο, τον Σεπτέμβριο, όταν η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Σαμαρά, έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα ήταν πρόθυμη να βγει από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Παρότι το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το υψηλό του 42%  κατά την παραμονή της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία το 2012, αποτελεί μια απειλή για τη συνέχιση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές μετά την έκδοση ομολόγων τον Απρίλιο για πρώτη φορά από το 2010.

«Υπάρχει μια γενική ανησυχία ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν ένα βήμα παραπάνω», δήλωσε ο Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής fixed-income researchστο Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο. «Η χρηματοδότηση από τις αγοράς δεν φαίνεται βιώσιμη με βάση τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα».

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις πέντε χώρες της ευρωζώνης που έλαβε ένα πακέτο διάσωσης το 2010, όταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ανήλθε σε περισσότερο από πέντε φορές του επιτρεπόμενου ορίου της ευρωζώνης, και έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ εν μέσω διαδηλώσεων κατά της λιτότητας. Η επιτυχία του Σαμαρά να θέσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2012, τον ενθάρρυνε να πιέσει για την έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Με πιθανότερη έκβαση να χάσει σε πρόωρες εκλογές το 2015, αν δεν καταφέρει να βρει υποστήριξη τον Φεβρουάριο για έναν προεδρικό υποψήφιο το όνομα του οποίου ακόμη δεν έχει  ανακοινώσει, οι προσπάθειές του βρήκαν ψυχρή ανταπόκριση από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, θυμίζοντας προηγούμενα στάδια της κρίσης, όταν η Ελλάδα ήταν συχνός αποδέκτης επιπλήξεων για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup, έχει τονίσει την ανάγκη για την Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρέχουσα επιθεώρηση της προόδου ως προς την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, ειδικό σε θέματα στρατηγικής των τιμών της Royal Bank of Scotland Plc στο Λονδίνο, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας που συνδέονται με αυτή, θα είναι δύσκολο να περάσουν από τη Βουλή, γιατί το ΠΑΣΟΚ, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος του  Σαμαρά, είναι απίθανο να τις υποστηρίξει. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το κύριο βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα μέτρα λιτότητας υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, και στο οποίο ήταν αντίθετος ο Σαμαράς, ηγέτης τότε της αντιπολίτευσης.

«Η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της πολιτικής φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την περασμένη εβδομάδα, δημοσιοποίησε την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 2,9% το επόμενο έτος. Η προειδοποίηση  αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θετική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, που είναι η πρώτη χώρα που εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα δεν έχει την με εξαγωγικό προσανατολισμό οικονομία ή την δυναμική ανάπτυξη και ευέλικτες αγορές που έχει η Ιρλανδία», δήλωσε ο Scheuerle της Dekabank. «Υπάρχουν πολλές διαφορές, αλλά μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, και μπορείτε να δείτε ότι μπορείτε να επιτύχετε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα από την Ιρλανδία προς την Ελλάδα.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-10/greek-recession-seen-ending-in-respite-for-samaras.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: