ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε περαιτέρω επεξεργασία των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών και αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, προχωρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση. Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα υπάρξει ενημέρωση για διάφορα σενάρια και φόρμουλες ενώ θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και εντεύθεν και της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά.

Σε ότι αφορά το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, είναι προφανές πως η απάντηση στην φόρμουλα που παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, θα είναι οι συγκλίσεις επί του θέματος αυτού, που καταγράφηκαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στην περίοδο 2008-2012. Στην περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ ( αλλά αργότερα και με τον Έρογλου), το θέμα αναφέρθηκε στη συζήτηση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά δεν ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης. Συμφωνήθηκε πως όλες οι θαλάσσιες ζώνες που προβλέπονται από την UNCLOS (ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, θέματα οριοθέτησης κλπ) θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Υπήρχε αναφορά στη σχετική πρόνοια της Σύμβασης για τη θάλασσα του 1982.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το μέρος των ομοσπονδιακών εσόδων που θα πηγαίνουν στις συνιστώσες πολιτείες θα κατανέμονται βάσει μιας φόρμουλας που συνδυάζει πληθυσμό και συμμετοχή στο ΑΕΠ. Τούτο θα ίσχυε για μεταβατική περίοδο δέκα χρόνων ή μέχρι το κατά κεφαλή ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων να φτάσει το 85% του ΑΕΠ των Ε/κ. Μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η κατανομή θα γινόταν με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ. Την περίοδο κατά την οποία συζητείτο η φόρμουλα αυτή, η συμμετοχή των Τ/κ στο ΑΕΠ ήταν 8% και ο συνδυασμός με τον πληθυσμό ανέβαζε το ποσοστό στο 17%.

Σε ότι αφορά το θέμα των νομικών μέτρων που θα ληφθούν εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία αναμένει γνωματεύσεις από την Γενική Εισαγγελία αλλά και από το εξωτερικό. Όπως είναι γνωστό εξετάζονται νομικά μέτρα κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός», αλλά και προσωπικού που εργάζεται στο σκάφος. Προσπάθεια εξαρχής ήταν να κινηθεί νομικά και η ιταλική ΕΝΙ.

Βασική προϋπόθεση για την επανάληψη των συνομιλιών, αποτελεί η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, χθες συνήλθε η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όπως πληροφορούμαστε υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί των εξελίξεων και αξιολόγηση των δεδομένων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέστη στη σύσκεψη της ομάδας.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει την Πέμπτη στην Αθήνα για να μιλήσει σε εκδήλωση που θα γίνει για το Κυπριακό, στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 7. μ.μ. Η ομιλία του αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ευρύτερα τις προοπτικές που διανοίγονται. Την εκδήλωση οργανώνουν οι  ΟΚΟΕ, Πρωτοβουλία «Έτος Κύπρου 2014», ΕΛΙΑΜΕΠ, ΠΑΔΟΠ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την παρουσία του στην Αθήνα θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με Ελλαδίτες δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές.

ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑ…

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ «παραμένει αποφασισμένη να εργαστεί για μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», αναφέρει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της νεοσύστατης οργάνωσης Cyprus Future στο Λονδίνο το Φόρεϊν Όφις. «Προτρέπουμε τακτικά την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τόσο υπό το διεθνές δίκαιο όσο και υπό τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν τακτικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση επί της ανάγκης να συνεχίσει να ενασχολείται εποικοδομητικά με το Κυπριακό πρόβλημα», αναφέρεται στην απαντητική επιστολή εκπροσώπου του Φ. Όφις προς τον Τζον Καπώνη.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: