Ανακοινωθέν χωρίς αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις!




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντός Δεκεμβρίου θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, επιχειρώντας να κάνουν ένα βήμα προς την θεσμοθέτηση της συνεργασίας τους, στα πρότυπα της τριμερούς με την Αίγυπτο.

Είναι προφανές πως οι δυο τριμερείς συνεργασίες θα κινηθούν παράλληλα, αν και σε μεγάλο βαθμό θα αλληλοκαλύπτονται ενώ φαίνεται πως με το Κάιρο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Λευκωσία, ο δρόμος είναι πιο στρωτός. Με το Ισραήλ σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες, όπως φάνηκε και χθες, κατά τις  πολιτικές διαβουλεύσεις των Γενικών Διευθυντών των τριών ΥΠΕΞ, Α. Μητσιάλης, Αλέκου Ζήνων και  Ν. Ben Shitrit στην Αθήνα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, η αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις γίνεται με έμμεσο τρόπο. Δεν γίνεται, δηλαδή, ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και στις συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει τα γεγονότα για να αντιληφθεί που παραπέμπει η σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν και πως εννοεί τις τουρκικές παραβιάσεις.

Όπως πληροφορούμαστε ο Ισραηλινός αξιωματούχος δεν θεωρούσε  «αναγκαία την όποια συγκεκριμένη αναφορά» και επέμενε στη θέση αυτή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβινγκντορ Λίμπερμαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο πριν από μια εβδομάδα και μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη είχε δηλώσει τα εξής: «Κάθε χώρα στην περιοχή θα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Ο κ. Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διάδοση της τρομοκρατίας…».

Σημειώνεται συναφώς ότι μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, οι Γενικοί Διευθυντές, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων και Πρέσβης κ. Nissim Ben Shitrit, συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, κατά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση στον Κύπριο και Ισραηλινό ομόλογό του, για πραγματοποίηση της τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης στην Αθήνα.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην ατζέντα η ασφάλεια

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος  Βενιζέλος, δήλωσε πως στην ατζέντα της τριμερούς συνεργασίας είναι τα θέματα των «ανοιχτών κρίσεων στην περιοχή, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας. Διότι όταν έχουμε πολέμους και τρομοκρατικές απειλές, πλήττεται η ασφάλεια των λαών αλλά και η προοπτική ανάπτυξης των χωρών». «Η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος «βρίσκεται επομένως στην αιχμή αυτής της συνεργασίας».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέκος Ζήνων, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στις πολιτικές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, περιφερειακά και διεθνή θέματα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ειδικότερα υπό το φως της δράσης του Ι.S.I.L., όπως επίσης και η ανάγκη συνεργασίας για εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Ζήνων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm σε δημοσίευμα σχετικό με τις διαφωνίες ορισμένων εμπειρογνωμόνων ως προς την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αναφέρεται στις διιστάμενες απόψεις γύρω από την εκ νέου οριοθέτηση των συνόρων, μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν, ότι η Αίγυπτος παραχώρησε μέρος των χωρικών της υδάτων, προς όφελος της Ελλάδας για την αξιοποίησή τους στην κατασκευή αγωγού εξαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αθήνα.

Αξιωματούχος της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος δεν παραχώρησε κανένα μέρος των χωρικών υδάτων ή των θαλάσσιων της συνόρων στις δύο χώρες, όπως δεν παραχώρησε ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματά της, όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορά της με Κύπρο και Ελλάδα, καθότι οι συμφωνίες που επεγράφησαν με τις δύο χώρες διαφυλάττουν τα δικαιώματα όλων των πλευρών σε αυτό το θέμα. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές μελέτησαν όλες τις απόψεις και τα έγγραφα που υπέβαλλαν κάποιοι εμπειρογνώμονες, που ισχυρίζονται ότι η Αίγυπτος έχει περαιτέρω δικαιώματα στο φυσικό αέριο της Μεσογείου και κατέληξαν ότι οι υπογραφείσες συμφωνίες διαφυλάσσουν πλήρως τα δικαιώματα της Αιγύπτου στα ύδατά της και δεν υπήρξε κανένας συμβιβασμός, στα δικαιώματα αυτά, υπέρ της όποιας άλλης πλευράς.

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ

ΣΤΙΣ διμερείς επαφές Ελλάδος και Ισραήλ ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης και ο ομόλογός του Nissim Ben Shitrit «εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους σε διάφορους τομείς της συνεργασίας από το Συμβούλιο Συνεργασίας Πρώτου Υψηλού Επιπέδου της 8ης Οκτωβρίου του 2013 και συζήτησαν την προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2015, με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την ίδρυση πλήρων διπλωματικών σχέσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ: Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας – Βάση το μνημόνιο του Αυγούστου 2013

ΣΤΟ κοινό ανακοινωθέν των εκπροσώπων των τριών κρατών, αναφέρει πως έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν περαιτέρω τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις και να επεκτείνουν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να συμβάλουν στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προωθήσουν τις οικονομικές σχέσεις τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων με βάση την τριμερή μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη στη Λευκωσία στις 8 Αυγούστου 2013, από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας του Ισραήλ και της Κύπρου. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διάδοση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεδριάζουν σε τακτική βάση για να συζητήσουν περαιτέρω τα θέματα αυτά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους. Στο πλαίσιο αυτό «ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών του κράτους του Ισραήλ, κ Avigdor Lieberman και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, σε μια τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες».

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ

ΤΟ τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Μπαρμπαρός, παραμένει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες. Χθες βρισκόταν στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, συνεχίζοντας αυτό που έχει αρχίσει προ μηνός όταν με βάση την οδηγία που εξέδωσε προς ναυτιλλόμενους, να διενεργεί, δηλαδή, έρευνες στο κυπριακό βυθό. Το σκάφος, ως γνωστό, από την αρχή της εμφάνισής του συνοδεύεται και από πολεμική φρεγάτα της Τουρκίας καθώς και από δυο άλλα πλοιάρια.

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΩΝ

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ εκπρόσωπος της “προεδρίας” στα κατεχόμενα Οσμάν Ερτουγ δήλωσε πως δεν αληθεύει το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασε μόνο κριτήρια σε ό,τι αφορά το εδαφικό, προσθέτοντας πως αναφέρθηκε σε ονόματα χωριών, περιοχών, σε αριθμούς και ποσοστά. Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος,  Ερτουγ υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση για το θέμα αυτό, με στόχο να αποκρύψει τις “μαξιμαλιστικές της προσεγγίσεις”, κατά την έκφρασή του.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: