Βενιζέλος: Χρειάζεται εθνική σταθερότητα




Η χώρα χρειάζεται εθνική σταθερότητα, χρειάζεται εθνική πολιτική συναίνεση, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr).

“Δεν αρκεί η κυβερνητική σταθερότητα. Δεν αρκεί να έχεις μια κυβέρνηση που λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και που διευθύνει πολιτικά τη χώρα. Χρειάζεται εθνική σταθερότητα. Χρειάζεται εθνική πολιτική συναίνεση, χρειάζεται σοβαρότητα”, είπε ο κ. Βενιζέλος. Με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες από τις διεθνείς αγορές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε πως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτό που τους εμπνέει βαθιά ανησυχία είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν τους εμπνέει ανησυχία η έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, καθώς είναι συχνό φαινόμενο η εναλλαγή κυβερνήσεων στην Ευρώπη, αλλά τους φοβίζει η έλλειψη σοβαρότητας, ειλικρίνειας, συναίνεσης. “Θέλουν να ξέρουν αν στην Ελλάδα υπάρχει μια ελάχιστη εθνική βάση συναίνεσης”, είπε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εντείνει αυτές τις ανησυχίες, όταν λέει πως θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει όσα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, λέγοντας πως έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του στις κάλπες, αλλά αυτή τη φορά γνωρίζει τι συμβαίνει. “Δεν θέλουμε να του κουνάμε το χέρι ως δάσκαλοι. Οι λαοί δικαιούνται να κάνουν τις επιλογές τους, αλλά και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια”, είπε και πρόσθεσε: “Θέλουμε μια κυβέρνηση προοδευτική, όχι ψευδοπροοδευτική, ανεύθυνη και επικίνδυνη. Θέλουμε προοδευτικές λύσεις στη βάση τη αλήθειας και της ευθύνης, με όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου. Ο λαός θα αποφασίσει να θέλει να είναι το ΠΑΣΟΚ ο εγγυητής της προοδευτικής στρατηγικής. Μπορεί να γίνει και η δημοκρατική επιλογή του αδιεξόδου, αλλά κανείς πολίτης δεν μπορεί να πει δεν είδε, δεν έμαθε, δεν ήξερε. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα γίνει το ΠΑΣΟΚ ουρά η καρικατούρα αδιέξοδων επιλογών”.

Σχολίασε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση και το διέψευσε λέγοντας: “Παίρνουμε αποστάσεις από την κυβέρνηση; Από την κυβέρνηση, που συμμετέχουμε;” Ταυτόχρονα σημείωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, καθώς η συντηρητική παράταξη προσχώρησε στη δική του πολιτική.

Ο κ. Βενιζέλος παρομοίασε με τη Λερναία Υδρα τα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν για τη χώρα. “Εχουμε να παλέψουμε με μια Λερναία Υδρα. Συνεχώς έχουμε και νέα προβλήματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πολλοί το κατηγορούν για “προδοσία αρχών και αξιών”, αλλά δεν συνειδητοποιούν το μεγάλο έργο που έχει προσφέρει στη χώρα. Παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε επί δεκαετίες την αντίληψη του κρατισμού, τις πελατειακές σχέσεις και τον ρόλο του κόμματος ως μηχανισμού που διευθετεί προσωπικά ή μικροκλαδικά προβλήματα, αλλά παρατήρησε πως λησμονιούνται μεγάλες κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως το ΕΣΥ.

Ασκησε σκληρή κριτική σε πρώην στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν αντιμνημονιακές λύσεις και τους κάλεσε να αναλογιστούν πως θα τους φερθεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και αν θα βρουν αυτά που περιμένουν. Κατηγόρησε κάποια στελέχη ότι “οπορτουνίζουν με χαρακτηριστική αναξιοπρέπεια, αυτοί που έγιναν ότι έγιναν μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης,τους πήρε νέα παιδιά, άμαθα και αμούστακα και τους έκαναν παράγοντες του δημοσίου βίου ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ”. Χωρίς να κατονομάσει μίλησε και για “κάποιους που έχουν εγκαταλείψει την παράταξη και δεν τηρούν τον απαράβατο κανόνα του παραβάν (σ.σ. Δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ πίσω από το παραβάν), που αγωνίστηκαν για άλλα κόμματα, για άλλα ψηφοδέλτια, που έχουν προ πολλού διαχωρίσει τη θέση τους, και αξιώνουν να έχουν λόγο για το ΠΑΣΟΚ! Για το μικρό ΠΑΣΟΚ, το συμπιεσμένο, το ακρωτηριασμένο! Γιατί; Γιατί ο συμβολισμός έχει μια τεράστια σημασία και το καταλαβαίνουν. Αλλά ο συμβολισμός υπάρχει χάριν της παράταξης και χάριν του έθνους. Δεν υπάρχειγια να χρησιμοποιείται για προσωπικές στρατηγικές”.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και εναντίον της ΔΗΜΑΡ και του “Ποταμιού” και τόνισε:“Εχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνον τους αντιπάλους μας, αλλά και αυτούς οι οποίοι εμφανίζονται να συμφωνούν μαζί μας σε όλες τις επιλογές, αλλά είναι οι εκφραστές του αντισυμβατικού, του νεωτερικού, του αόριστου, της απροσδιοριστίας. Κι αυτοί έχουν μια ασυλία. Εχει μια ασυλία το “Ποτάμι”. Είχε μια ασυλία η ΔΗΜΑΡ το 2012. Εσφαζαν τον μόσχο τον σιτευτό γιατί η Αριστερά μετείχε στην κυβέρνηση! Το ΠΑΣΟΚ ήταν το ΠΑΣΟΚ των βεβαρημένων, της ευθύνης, το φθαρμένο, δεν είχε νόημα να ασχολούνται μαζί μας. Δεν μας άκουγαν. Ακουγαν τη ΔΗΜΑΡ και τον επικεφαλής της. Και τώρα το ίδιο συμβαίνει με άλλους χώρους. Για το “Ποτάμι” υπενθύμισε τη δήλωση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα αξιολογήσει τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων και είπε ότι έχει “ασυλία”, όπως “ασυλία είχε και η ΔΗΜΑΡ”, για την οποία τόνισε πως “έσφαζαν τον μόσχο τον σιτευτό γιατί η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση, άκουγαν τη ΔΗΜΑΡ και τον επικεφαλής της.

Το κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος επισήμανε ότι ο στόχος διοργάνωσης ημερίδων για την Υγεία είναι να ακουστούν νέες και καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα συμβάλουν στην κατάρτιση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στον εν λόγω τομέα.

Το “παρών” έδωσε και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ενώ εισηγήσεις έκαναν πρώην υπουργοί, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον χώρο της Υγείας και επιστήμονες.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε το γεγονός ότι η ημερίδα έγινε στην επέτειο της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις 10 Οκτωβρίου 1981, και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να τιμήσουν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του πρώην υπουργού Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, όπως και έγινε.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Χρόνης Μακρίδης.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα τους σε σχέση με τον μέλλον της εταιρίας.

Μια μικρή ομάδα σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, την ώρα που στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη η ημερίδα του ΠΑΣΟΚ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: