Μυστήριο η ελληνική ψήφος – Ηττα της Τουρκίας, έχασε τη θέση στο Σ.Α. του ΟΗΕ




Η Ισπανία κατέλαβε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη διετία 2015-2016, μετά από τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, κερδίζοντας καταλυτικά την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Πανίκο Παναγιώτου, κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση από τα 193 μέλη, η Ισπανία συγκέντρωσε 132 ψήφους, ενώ η Τουρκία έλαβε 60 ψήφους και δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Σ[ύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η Τουρκία ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει την υποψηφιότητά της, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε ότι οι χώρες και οι αντιπρόσωποί τους είχαν ξεκάθαρη γραμμή από την αρχή. Σημειώνουμε ότι η Κύπρος, όπως ήταν φυσικό και λογικό, ψήφισε εναντίον της Τουρκίας και εργάστηκε για να επιτευχθεί η ήττα της. Δεν έγινε γνωστό ποια χώρα, την Ισπανία ή την Τουρκία, ψήφισε η Ελλάδα, αν και τουρκικές πηγές βεβαιώνουν ότι η Αθήνα δεν στάθηκε καμία στιγμή απέναντι στην τουρκική υποψηφιότητα. Για λόγους αρχής, η ελληνική κυβέρνηση ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετηθεί και να ανακοινώσει εάν ψήφισε (ή όχι) την Τουρκία.]

Νωρίτερα, στην πρώτη ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 121 ψήφους και η Τουρκία 109. Επειδή και οι δυο χώρες δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των μελών του Σώματος, που αντιστοιχεί σε 129 ψήφους, διεξήχθη δεύτερη ψηφοφορία.

Το ίδιο σκηνικό όμως επαναλήφθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία και καμία από τις δυο χώρες δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει 129 ψήφους. Η Ισπανία είχε λάβει 120 και η Τουρκία 73.

Από την πρώτη ψηφοφορία είχαν εκλεγεί η Αγκόλα (190 ψήφους), η Μαλαισία (187), η Βενεζουέλα (181) και η Νέα Ζηλανδία (145). Οι πέντε χώρες που εξελέγησαν κατά τις σημερινές ψηφοφορίες θα καταλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τις θέσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Ρουάντας.

Οι τρείς γεωγραφικές ομάδες (Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική) είχαν υποδείξει ένα υποψήφιο κράτος (Βενεζουέλα, Μαλαισία και Αγκόλα αντίστοιχα) και το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στη Δυτικοευρωπαϊκή και άλλων χωρών Ομάδα, όπου δυο θέσεις για μη μόνιμο μέλος στο ΣΑ διεκδίκησαν τρεις χώρες: η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί πολύμηνη εκστρατεία από τις τρεις υποψήφιες χώρες της Δυτικής Ομάδας, ειδικά από μέρους της Τουρκίας. Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη αρκετές φορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της χώρας τους. Επίσης, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απόψε, μετά τις εκλογές στη ΓΣ, θα συναντηθεί με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (δεξιά) στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύγκρουση Ισπανίας-Τουρκίας για το Σ.Α.

Δεύτερη εκλογική μάχη για μια θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την επόμενη διετία 2015-2016, θα δώσουν η Ισπανία και η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Πανίκο Παναγιώτου, κατά τη σημερινή ψηφοφορία, οι δυο χώρες που εκπροσωπούν τη Δυτική Ομάδα δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Σώματος, που αντιστοιχεί σε 129 ψήφους. Η Ισπανία συγκέντρωσε 121 ψήφους και η Τουρκία 109 ψήφους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση εξελέγησαν νέα μέλη του Σώματος, για την επόμενη διετία, η Βενεζουέλα, η Μαλαισία, η Αγκόλα και η Νέα Ζηλανδία, που συγκέντρωσε 145 ψήφους.

Οι προαναφερθέντες χώρες μαζί με την πέμπτη, Ισπανία ή Τουρκία, θα καταλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τις θέσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Ρουάντα.

Οι τρείς γεωγραφικές ομάδες (Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική) είχαν υποδείξει έναν υποψήφιο (Βενεζουέλα, Μαλαισία και Αγκόλα αντίστοιχα) και το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στη Δυτική Ομάδα, όπου διεκδίκησαν δυο θέσεις στο ΣΑ η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί πολύμηνη εκστρατεία από τις τρεις υποψήφιες χώρες της Δυτικής Ομάδας, ειδικά από μέρους της Τουρκίας. Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη αρκετές φορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της χώρας τους. Επίσης, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Καβούσογλου, ο οποίος απόψε θα έχει συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, με ενημερωτικό σημείωμά της την περασμένη Δευτέρα, προς όλες τις αντιπροσωπείες των χωρών-μελών της Γενικής Συνέλευσης, ανέφερε ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα τελευταία σαράντα χρόνια τις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και πολυάριθμα ψηφίσματα του ΣΑ και της ΓΣ, σε σχέση με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των επακόλουθων πράξεών της, σε βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο σημείωμα υπογραμμιζόταν επίσης ότι «αποτελεί μεμονωμένη και συλλογική ευθύνη των χωρών του ΟΗΕ να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέλη του οργανισμού, ιδιαίτερα από αυτά που οραματίζονται να υπηρετήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το όργανο στο οποίο έχει εμπιστευθεί ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ την πρωταρχική ευθύνη της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και της διασφάλισης του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του».

Επίσης, έγινε αναφορά στην προηγούμενη θητεία της Τουρκίας στο ΣΑ, το 2009-2010, σημειώνοντας ότι «η χώρα αυτή έδωσε αποδείξεις της συμπεριφοράς της επιζητώντας αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του, για να ταιριάζουν στους δικούς της σκοπούς, αντί να τους τηρεί, όπως είναι γενικά αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, επισημαινόταν ότι «οι πρόσφατες πράξεις της Τουρκίας αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράδειγμα που υποδεικνύει τον κυνισμό αυτής της χώρας, τον τυχοδιωκτισμό της και την υπεροψία της προς γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Με δεδομένο ότι κάθε υποψήφιος για θέση στο ΣΑ πρέπει να κρίνεται από τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας και στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, η κυπριακή κυβέρνηση ζητά να δοθεί ο απαιτούμενος προβληματισμός από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ στα παραπάνω».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: