Προκλητικός Νταβούτογλου: Ηρθαμε για να μείνουμε…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι, ακόμη και να υπάρξει «συμφωνημένη διχοτόμηση» η Τουρκία θέλει μερίδιο στο φυσικό αέριο. Τούτο είναι το μήνυμα της Άγκυρας, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί να υποδείξει προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως, όμως προς τη Λευκωσία, πως το «Μπαρμπαρός» ήλθε για να μείνει στην περιοχή και θα διενεργήσει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, διά του Προέδρου Αναστασιάδη, απάντησε στον Νταβούτογλου πως «αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της  στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών». Ο Πρόεδρος υπέδειξε πως «ενώ η Τουρκία διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν. Και όταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους τα λόγια περιττεύουν».

Η Άγκυρα, στην πρώτη δημόσια παρέμβαση της, μετά την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, «Μπαρμπαρός», θέτει διά του Νταβούτογλου το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Ένα πλαίσιο που καθορίσθηκε προ πολλού και εφαρμόζεται τώρα.

Πρώτο, στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η γνωστή θέση, όμως προκειμένου να εξασφαλίσει η Τουρκία οφέλη το παρακάμπτει με ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Νταβούτογλου: «Αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό είτε ως απτό, στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τ/Κ διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ε/Κ. Πλέον ο καθένας οφείλει να αποδεχτεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια».

Δεύτερο, εάν, όπως αναφέρεται, οι Ε/Κ δεν αποδεχθούν τη λογική αυτή της Τουρκίας και υποστηρίξουν ότι ‘’μας ανήκει το δικαίωμα ερευνών στο νότο επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς’’, τότε πρέπει «να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».

Τρίτο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έσπευσε, απευθυνόμενος προς το διεθνή παράγοντα και τις εταιρείες να υπενθυμίσει ότι είχαν προειδοποιήσει. «Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρίες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές δικαιώματα έχουν και οι Τ/κ. Είπαμε να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο μιας επιτροπής και αυτές οι πηγές να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη», είπε ο Νταβούτογλου. Υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά πρότεινε την κοινή διενέργεια αυτών των εργασιών.

Τέταρτο, επανέφερε το γνωστό πάρε-δώσε νερό έναντι αερίου. «Κάναμε, μάλιστα, μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και στους Ε/Κ το νερό που έρχεται με αγωγό από την Ανατολία», είπε επαναλαμβάνοντας το ίδιο τροπάριο.

Πέμπτο, έσπευσε να προειδοποιήσει και να απειλήσει λέγοντας ότι η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου, και πρόσθεσε : «Με αυτή την έννοια, η Τουρκία έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τ/κ».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως το «Μπαρμπαρός», θα πραγματοποιήσει σεισμικές εργασίες, «έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το πλοίο και κανείς να μην επιχειρήσει να δημιουργήσει κρίση». Στην περιοχή, είπε, «έχουμε δικαίωμα για σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών (που έγιναν) μεταξύ Τουρκίας και ‘ΤΔΒΚ’».

«ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ» ΕΡΟΓΛΟΥ

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κάλεσε την ε/κ πλευρά να επιστρέψει στο τραπεζι των συνομιλιών και είπε ότι και οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο της Μεσογείου. Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο εκ μέρους του ψευδοκράτους, το οποίο όπως ισχυρίστηκε, έδωσε την απαραίτητη άδεια στην Αγκυρα για να προβεί σε αυτές τις ενέργειες.

«ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΝΤΑΣΕΩΝ»

ΤΗ θέση ότι είναι καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε. Σε ανάρτησή του στο twitter και αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ο Φούλε αναφέρει ότι είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων».

PHOTO by AKP PARTY

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: