Παιγνίδι παρασκηνίου, τα είπαν Αναστασιάδης-Νετανιάχου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση αλλαγής πλεύσης ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρεί σε διπλωματικό επίπεδο να προτάξει τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε προ τριημέρου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συζήτηση μεταξύ των δυο είχε μεν ενημερωτικό χαρακτήρα, πλην όμως είναι σαφές πως αφορούσε και το συντονισμό ενεργειών. Πρακτικά τούτο, όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, θα διαφανεί και τις επόμενες ημέρες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το Τελ Αβίβ είναι ενοχλημένο με τις τουρκικές ενέργειες καθώς όπως συναφώς αναφέρεται, δημιουργούν, εκτός των άλλων και περαιτέρω ένταση σε μια περιοχή, που είναι ήδη «βεβαρημένη». Οι Ισραηλινοί, όπως και οι Αιγύπτιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θεωρούν πως η οι τουρκικές κινήσεις αποσκοπούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της Άγκυρας για επέκταση του στρατηγικού ελέγχου στην περιοχή τους.

Είναι σαφές πως η προσοχή είναι στραμμένη προς την ημερομηνία, κατά την οποία με βάση την οδηγία προς ναυτιλλομένους, η Τουρκία θα διενεργήσει έρευνες με το Μπαρμπάρος, στην περιοχή νοτίως της χώρας μας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με βάση εκτιμήσεις η Τουρκία θα στείλει το ερευνητικό σκάφος και έχει σημασία ποια θα είναι τόσο η αντίδραση της Λευκωσίας όσο και των τρίτων. Κυρίως εκείνων, που συστήνουν στην Κυπριακή Κυβέρνηση «να παραμείνει ψύχραιμη», όπως ο Αμερικανός πρέσβης.

Στο μεταξύ, ταξίδι-αστραπή θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Θα έχει συνομιλίες με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο με στόχο, όπως αναφέρθηκε, τον συντονισμό ενεργειών.

Ο ΟΛΓΚΟΥΝ ΝΕΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου διόρισε χθες τον Εργκιούν Ολγκούν ως τον νέο διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Ολγκούν, πρώην “υφυπουργός παρά τω προέδρω”, ανέλαβε καθήκοντα προς αντικατάσταση του παυθέντος Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θα κατέλθει στις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» του 2015.

ΑΙΝΤΑ: Να εκτονωθεί η ένταση, κατανοώ τη βαθιά δυσφορία της ελληνοκυπριακής πλευράς

ΤΗΝ ανάγκη για εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στη θάλασσα, τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ασπεν Μπαρθ Αιντα,  οποίος αναχωρεί σήμερα από το νησί. Ο κ. Άιντα είχε προχθές συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και χθες με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Χθες συναντήθηκε και με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντα σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά και είπε ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, δεν έχουν σταματήσει, απλά έχουν ανασταλεί και υπάρχει η δέσμευση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν.

Κληθείς να αναφερθεί στη θέση του ΟΗΕ για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, ο κ. Άιντα είπε ότι προέρχεται από μια χώρα, η οποία έχει μεγάλη έκταση ακτών και έχει αντιμετωπίσει πολλές διαφωνίες με γειτονικές χώρες.

Η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε, περιλαμβάνει δύο θέματα. Το πρώτον αφορά το δικαίωμα ενός αναγνωρισμένου κράτους να αξιώνει ΑΟΖ και το δεύτερο ότι πρέπει να επιλύονται διαφορές σχετικές με άλλες αξιώσεις από άλλα κράτη. Η Κύπρος, είπε, έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο αλλά όχι ακόμη με την Τουρκία καθώς προς το παρόν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«De facto, υπάρχει μια διαφορά» είπε ο κ. `Αιντα, και επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις στις οποίες έχουν προβεί διάφορα κράτη μετά από αυτή την εξέλιξη αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ΚΔ αλλά ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν για εκτόνωση της κρίσης.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι κατανοεί την απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  «Κατανοώ τη βαθιά δυσφορία της ε/κ πλευράς για το θέμα αυτό» , είπε ο κ. Άιντα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑ ΤΥΧΩΔΙΟΚΤΙΣΜΟΥΣ

Ο ΤΕΩΣ Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Άιντα, είπε ότι του ανέλυσε τις συγκλίσεις στις οποίες είχε καταλήξει με Ταλάτ  προσθέτοντας ότι η πλευρά μας πρέπει να επιστρέψει στη στήριξη των συγκλίσεων εκείνων σε όλους τους τομείς.. Προειδοποίησε ότι εάν διαιωνισθεί αυτή η στασιμότητα δεν συμφέρει στην ε/κ πλευρά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε,  πρέπει να βρει τρόπους “να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχει φέρει η Τουρκία, αποκλειστικά”. Ερωτηθείς τί θα έπραττε ο ίδιος, είπε ότι “ αυτά που έπραττα δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να προβεί σε τέτοιους τυχοδιωκτισμούς” και μίλησε για την πολυδιάστατη πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΡΟΓΛΟΥ

Ο ΤΑΛΑΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν πιστεύει στη λύση ούτε και εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης προσθέτοντας ότι όλοι γνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα.
Ο Ταλάτ, αναφερόμενος στην αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η παρουσία των πολεμικών τουρκικών πλοίων δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.
Ο Ταλάτ, ανέφερε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, η αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις καθώς και την παύση Οζερσάι από τα καθήκοντα του ως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, βολεύει τον Έρογλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: