Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες Παρασκευή τη δολοφονία του βρετανού πολίτη Άλαν Χένιγκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ότι μπορούν για να παραδώσουν τους δολοφόνους του στη δικαιοσύνη μετέδωσαν το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τη στυγερή δολοφονία του βρετανού πολίτη Άλαν Χένιγκ από την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους»ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

« Με τους φίλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους μας θα συνεργαστούμε για να παραδώσουμε τους δράστες της δολοφονίας του Άλαν Χένιγκ- καθώς και τους δολοφόνους του Τζέιμς Φόλεϊ, του Στίβεν Σότλοφ και του Ντέιβιντ Χάινς- στη δικαιοσύνη» είπε ο Ομπάμα, αναφερόμενος και στους άλλους ομήρους που δολοφονήθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «βάρβαρη δολοφονία» του βρετανού ομήρου από την «τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους» σημείωσε ότι σε «συνεργασία με την ευρεία συμμαχία των εταίρων μας θα συνεχίσουμε την αποφασιστική δράση μας για να αποδυναμώσουμε και τελικά να καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του βρετανού πολίτη Άλαν Χένινγκ από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της βαρβαρότητας αυτής της υπερ-ριζοσπαστικής οργάνωσης των τζιχαντιστών ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Αυτό είναι άλλο ένα σαφές παράδειγμα της βαρβαρότητας αυτής της ομάδας και γι ‘αυτό ο πρόεδρος έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε η Λίζα Μονάκο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Η Μονάκο συμπλήρωσε στη δήλωσή της ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες εργάζονται για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο. Ο βρετανός υπήκοος Άλαν Χένινγκ ο οποίος εργαζόταν σε οργάνωση αρωγής εκτελέστηκε δι’ αποκεφαλισμού από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε αντίποινα για τα βρετανικά πλήγματα εναντίον θέσεων της οργάνωσης στο Ιράκ.

Ο ΚΑΜΕΡΟΝ: Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Παρασκευή ότι η δολοφονία του βρετανού ομήρου Άλαν Χένιγκ έδειξε τη βαρβαρότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η στυγερή δολοφονία του Άλαν Χένιγκ από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δείχνει πόσο βάρβαροι και αποκρουστικοί είναι αυτοί οι τρομοκράτες» είπε ο Κάμερον. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου απόψε είναι με τη σύζυγο του Άλαν, Μπάρμπαρα, τα παιδιά τους και όλους όσοι τον αγάπησαν» ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Ο Άλαν είχε πάει στη Συρία για να βοηθήσει ανθρώπους όλων των θρησκειών τη στιγμή που είχαν ανάγκη» συμπλήρωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον αφότου βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο έδειξε τον αποκεφαλισμό του Χένινγκ από τους τζιχαντιστές. «Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κυνηγήσουμε αυτούς τους δολοφόνους και να τους παραδώσουμε στη δικαιοσύνη» κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δολοφονία του Άλαν Χένινγκ αποτρόπαια πράξη και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του εργάζονται πυρετωδώς για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο. «Είμαστε ενήμεροι για το βίντεο και εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ελέγξουμε το περιεχόμενο» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, «Αν είναι αληθές, αυτή είναι μια ακόμη αποτρόπαια δολοφονία. Θα προσφέρουμε στην οικογένειά του κάθε δυνατή υποστήριξη» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε «εξοργισμένος» με το «αποτρόπαιο έγκλημα» που διέπραξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά του βρετανού ομήρου Άλαν Χένινγκ. «Αυτό το έγκλημα, όπως και τα προηγούμενα, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», προειδοποίησε ο Ολάντ σε μια δήλωση που εκδόθηκε από τα Ηλύσια Πεδία το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το λαό και τις ιρακινές αρχές στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε η δήλωση του γάλλου προέδρου που εκφράζει τη συμπάθεια του προς την οικογένεια του βρετανού ομήρου που εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού και στο βρετανικό λαό που αντιμετωπίζει αυτή τη βαρβαρότητα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε την Παρασκευή τον τέταρτο όμηρο σε αντίποινα για τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των μαχητών της του Ιράκ, ενώ απειλεί να εκτελέσει έναν ακόμη. Το βίντεο με την εκτέλεση του 47χρονου βρετανού που έγινε γνωστό μέσω του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE) έχει διάρκεια ενός λεπτού και έντεκα δευτερολέπτων και τιτλοφορείται «Ακόμη ένα μήνυμα προς την Αμερική και τους συμμάχους της».

Ο βρετανός όμηρος που ακούγεται να μιλά για λίγο και να λέει ότι «εξαιτίας της απόφασης του κοινοβουλίου μας να επιτεθεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εγώ, ως μέλος του βρετανικού κοινού, θα πληρώσω τώρα το τίμημα της απόφασης αυτής», είναι ντυμένος με την ίδια πορτοκαλί φόρμα όπως και τα προηγούμενα θύματα των τζιχαντιστών μια στολή που θυμίζει αυτές των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: