Νέα συνομιλία, μέσα σε 24 ώρες, είχαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην διάρκεια της οποίας διευκρινίστηκαν δηλώσεις του πρώτου για τη θετική αντιμετώπιση από την Αγκυρα των τζιχαντιστών. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε την Τουρκία ότι λόγω της εχθρικής στάσης της εναντίον του Προέδρου Ασαντ, έστειλε εκατομμύρια δολάρια και τόνους όπλων στους αντάρτες, και στο τέλος αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι εντάχθηκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Πηγή στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται για απολογία, αλλά για ξεκαθάρισμα της αμερικανικής θέσης σε ότι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την άνοδο και την επικινδυνότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, στην τηλεφωνική συνομιλία ειπώθηκαν τα εξής:

“Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διευκρινίσει πρόσφατα σχόλια του που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Αντιπρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι Σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή σκόπιμα παρείχαν ή διευκόλυναν την ανάπτυξη των μελών του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία. Ο Αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις και τις θυσίες που έγιναν από τους συμμάχους και τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της μάστιγας του ISIL, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σημασία να συνεργαστούν στενά η Τουρκία και οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος”.

Η ενημέρωση στα αγγλικά:

Vice President Joe Biden spoke today with Turkish President Recep Tayyip Erdogan to clarify recent comments made at Harvard University. The Vice President apologized for any implication that Turkey or other Allies and partners in the region had intentionally supplied or facilitated the growth of ISIL or other violent extremists in Syria. The Vice President made clear that the United States greatly values the commitments and sacrifices made by our Allies and partners from around the world to combat the scourge of ISIL, including Turkey. The two leaders reaffirmed the importance of Turkey and the United States working closely together to confront ISIL.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο κ.  Μπάιντεν είπε τα εξής:

“Οι σύμμαχοί μας στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στην Συρία. Με τους Τούρκους και ιδιαίτερα με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο περάσαμε πολύ χρόνο μαζί έχω εξαιρετικές σχέσεις. Με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κλπ. Τι έκαναν; Ήταν πολύ αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Άσσαντ και για έναν πόλεμο Σουνιτών – Σιιτών. Τι έκαναν; Έστειλαν σε όλους όσοι πολεμούσαν τον Άσσαντ εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλα. Στήριξαν την Ελ Νούσρα, την Ελ Κάιντα. Δέχτηκαν τους τζιχαντιστές που έρχονταν από όλο τον κόσμο”, φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ξαφνικά όλοι ξύπνησαν.

Είπε επίσης μιλώντας για τον Πρόεδρο της Τουρκίας: “Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος είναι παλιός φίλος μου είπε `εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στην Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα”.

Για το ίδιο θέμα, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσε:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε συγγνώμη από τον τούρκο πρόεδρο για το σχόλιο που φέρεται να έκανε ότι οι σύμμαχοι και εταίροι των αμερικανών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν “τρομοκρατικές” οργανώσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για να “διευκρινίσει” τις παρατηρήσεις που έκανε.

«Ο αντιπρόεδρος απολογείται για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας στην περιοχή έχουν σκόπιμα υποστηρίξει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην οποία σημειώνεται επίσης ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα στις παρατηρήσεις που αποδόθηκαν στην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι σύμμαχοί μας» στην αντιμετώπιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και φέρεται να κατηγόρησε τους συμμάχους των αμερικανών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας ότι έχουν χρηματοδοτήσει ένοπλες οργανώσεις και “τρομοκράτες” στη Συρία.

«Αν ο κ. Μπάιντεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, ανήκει πλέον για μένα στο παρελθόν (…) Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Ερντογάν απαιτεί συγνώμη από τον Μπάιντεν

Σε σκληρές δηλώσεις εναντίον του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι για εκείνον έχει τελειώσει ο Μπάιντεν, μετέδωσε η Αννα Ανδρέου για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ταγίπ  Ερντογάν σήμερα, την πρώτη μέρα της γιορτής του μπαϊράμ, κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τζο Μπάϊντεν πως ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη του είχε πει επί λέξη “Εσείς είχατε δίκιο” για το θέμα του ΙΣΙΛ. “Αν ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις γι αυτό το θέμα για μένα είναι ιστορία. Εγώ τέτοιες δηλώσεις δεν έκανα ποτέ. Με λύπη αντίκρισα τις δηλώσεις του. Αν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη. Για μας είναι απαράδεκτο να γυρνάει εδώ και εκεί στους κύκλους και να κάνει τέτοιες δηλώσεις”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Χθες το βράδυ Τούρκοι ανταποκριτές από την Ουάσινγκτον μετέδωσαν ότι ο Μπάιντεν επέκρινε την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι ένας παλιός φίλος, μου είχε πει, εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στη Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε αυτή την είσοδο”, φέρεται να δήλωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Τούρκος Πρόεδρος διέψευσε τον Τζο Μπάϊντεν λέγοντας ότι “οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στην Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Με λύπη το αντίκρισα. Ποτέ δεν τους είπα, μα ποτέ `εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο`. Εάν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να απολογηθεί”.

Για την προέλαση του ΙΣΙΛ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι τα σύνορά μας απειλούνται. Αυτή τη στιγμή αυτοί που είναι στο Κομπάνι αύριο μπορεί να είναι στο Χασέκι, ίσως στο Άρτβιν και ίσως σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας. Επομένως απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ως Τουρκική Δημοκρατία  λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Κάνουμε τις προετοιμασίες μας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

Για τον τάφο Σουλεϊμάν Σαχ ο οποίος βρίσκεται στην Συρία και αποτελεί τουρκικό έδαφος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκεί βρίσκονται 40 Τούρκοι στρατιώτες. “Αν τους πειράξουν έστω και μία τρίχα είναι φανερό τι βήματα θα κάνουμε. Μην έχετε αμφιβολίες γι αυτό. Από εκείνη τη στιγμή θα αλλάξουν όλα. Γι αυτό το θέμα πρέπει να πω ακόμη κάτι. Επέμεινα πάνω σε κάτι. Αν δεν γίνουν τρία πράγματα εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην συμμαχία, είπα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να διευθετηθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πάνω σε αυτό οι Αμερικανοί είπαν ότι το βλέπουν θετικά. Το δεύτερο, είναι η ζώνη ασφαλείας. Εμείς αποδεχτήκαμε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Γι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Μέσα σε αυτή την ζώνη είναι και ο τάφος Σουλεϊμάν Σαχ. Το τρίτο είναι η αρχή της εκπαίδευσης και αμοιβής. Είναι ένα σημείο συμφωνίας με τις συμμαχικές δυνάμεις για το θέμα της εκπαίδευσης και αμοιβής τόσο των στρατιωτών του Ιράκ όσο και της Συρίας.

Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: