NY Times: Μετά τη λιτότητα οι φοροελαφρύνσεις!




Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση καλωσόρισε χθες μια σειρά φοροελαφρύνσεων και παροχών σ΄ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τη μειούμενη δημοτικότητά της και να αποφύγει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, επισημαίνει η Niki Kitsantonis, σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greeces Draft Budget Aims to Ease Austerity Measures», (σελ. Β2).

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία, η οποία από το 2008 έχει μειωθεί κατά ¼, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2.9% το 2015 – ενισχυμένη φέτος από αυξήσεις στην κατανάλωση, τον τουρισμό και τις εξαγωγές – μετά από μια συρρίκνωση της τάξης του 3.9% για το 2013 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στην ελληνική Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

«Με προβλεπόμενο έλλειμμα προϋπολογισμού για το 2015 που αντιστοιχεί στο 0.2% του ελληνικού ΑΕΠ, το σχέδιο του κ. Χαρδούβελη είναι κατ΄ουσίαν ο πρώτος ισορροπημένος προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε από ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες», σημειώνεται.

Στο πακέτο της υποσχεθείσας βοήθειας περιλαμβάνονται και μειώσεις 30% τόσο στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και στο λεγόμενο φόρο αλληλεγγύης επί του εισοδήματος. Ο ελληνικός προϋπολογισμός απαιτεί ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα επιθεωρώντας την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την επιβολή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τονίζεται, η τρόϊκα δεν αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο, καθώς εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής έντασης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε χθες κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Η εν λόγω κίνηση συνιστά προσπάθεια να διασφαλιστεί η στήριξη από αμφιταλαντευόμενους βουλευτές και να αμβλυνθούν οι αυξανόμενες εικασίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στους επαχθείς δανειακούς όρους, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να παρεμποδίσει την υποψηφιότητα της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις προγραμματισμένες για τον προσεχή Φεβρουάριο εκλογές, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως φιλόδοξο το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ενδεχομένως θα αναθεωρηθεί από την τρόϊκα και ότι τα στοιχεία περί ανάπτυξης έχουν επίσης διογκωθεί από τις γαλλικές και τις ιταλικές αρχές.  Ωστόσο, η ελληνική πολιτική αστάθεια μπορεί να ενθαρρύνει τους ξένους επιθεωρητές να προβούν σε ορισμένες παραχωρήσεις, επιτρέποντας ενδεχομένως την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων.

http://www.nytimes.com/2014/10/07/business/international/greeces-draft-budget-aims-to-ease-austerity-measures.html

Για το ίδιο θέμα ανταπόκριση από την Αθήνα των Nikos Chrysoloras και Marcus Bensasson στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Greek Budget Leaves Creditors Unconvinced on Exit» επισημαίνει ανώνυμη δήλωση αξιωματούχων ότι οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν πως η χώρα πρέπει να διατηρήσει τη πρόσβασή της σε δανειακούς πόρους για το 2015, ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή ενός σχεδόν ισορροπημένου προϋπολογισμού για πρώτη φορά επί δεκαετίες.

Και αυτό, γιατί όπως τονίζεται, τα βελτιωμένα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν έχουν πείσει τους εταίρους εντός ευρωζώνης να αποδεχθούν το σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργό για σίγουρη έξοδο από το δάνειο στα τέλη του 2014, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν διότι οι εν λόγω συζητήσεις έγιναν κατ΄ιδίαν.

Η Ελλάδα, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο, όταν πώλησε χρέος για πρώτη φορά κατά την τελευταία τετραετία και ο κ. Σαμαράς έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είναι ικανή να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες στις διεθνείς αγορές, μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ο κ. Σαμαράς έχει επίσης δηλώσει ότι, εάν κριθεί αναγκαίο, η χώρα του μπορεί να αποποιηθεί μέρος του δανείου από το ΔΝΤ.  Ωστόσο, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες ανώνυμους αξιωματούχους, οι πιστωτές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να διατηρήσουν κάποιας μορφής εχέγγυα σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά χειροτερέψουν και η επικρατούσα άποψη μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές παραμένει ευάλωτη.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-10-06/greek-budget-said-not-enough-to-convince-lenders-on-bailout-exit.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: