Μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα μέσω UNIFIL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας τη ναυτική της παρουσία στις δυνάμεις του ΟΗΕ. Ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί και κατά την τελευταία επίσκεψη Κασουλίδη στην Αθήνα, ξεκαθάρισε χθες με την κάθοδο Βενιζέλου στη Λευκωσία. Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και δημόσια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έδωσε το στίγμα προθέσεων της Αθήνας.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο (UΝIFIL) και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ λόγω και της κρίσης στην περιοχή να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και βεβαίως μετέχουμε και στην Active Endeavour με υποβρύχιο», είπε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που έγινε και στην παρουσία του Κύπριου ομολόγου του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η Αθήνα εξαρχής είχε διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι δεν θα ήθελε να στρατιωτικοποιήσει την κρίση, γι αυτό παρουσιαζόταν επιφυλακτική στο αίτημα της κυπριακής πλευράς, για ναυτική παρουσία στην περιοχή. Είχε, μάλιστα υποδειχθεί από τη Λευκωσία πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ναυτική παρουσία στην περιοχή με τη συμμετοχή στην UNIFIL  και πως το ελληνικό πολεμικό συχνά χρησιμοποιούσε το λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό. Το ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η ελληνική φρεγάτα να κινείται εντός των κυπριακών τεμαχίων, καθώς μόνο τότε θα πάρει το μήνυμα η Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί φρεγάτες της, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα για καταπολέμηση της πειρατείας, για να περιπολεί στην περιοχή της Κύπρου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοινώνοντας την απόφασή της κυβέρνησης του ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή όπως συμβαίνει με τη γνωστή επιχείρηση  Active Endeavour. Όπως είπε, υπάρχει η σταθερή, ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι συνεργασίες και όλες οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Για  τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο μετά τις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την υπογραφή προ λίγων ημερών με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας για την έρευνα και διάσωση, που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών και ενώνει επίσης τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά τα δύο FIR. Επισήμανε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στα πλαίσια της ΕΕ και της κοινής εθνικής πολιτικής κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Ο Σαμαράς με το Συμβούλιο Αρχηγών

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, θα παρακαθίσει σε σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία τις εξελίξεις και να καθοριστεί κοινή γραμμή πλεύσης. Ο κ. Σαμαράς θα προσφωνήσει και την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στο Κάιρο για την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η επίσκεψη Σαμαρά στη Λευκωσία, πραγματοποιείται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεπτόταν το νησί νωρίτερα, ωστόσο, τούτο δεν κατέστη δυνατό.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: