Η έξοδος από το Μνημόνιο προσκρούει στον Ντράγκι




Η φιλοδοξία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο συναντάει εμπόδια, σημειώνει ο Nikos Chrysoloras σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Ambition to Exit Bailout Meets Draghi Roadblock» σημειώνοντας ότι τα σχέδια του Πρωθυπουργού θα μπορούσαν να ανατραπούν από τους όρους για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ που ανέπτυξε χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε χθες στη Νάπολη εμφανίστηκε ανένδοτο στο ότι η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει υπό οικονομική εποπτεία για να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο κ. Ντράγκι δεσμεύθηκε να αγοράσει τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση και καλυμμένα ομόλογα για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος για να περιληφθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να βρίσκονται στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσης καθώς η πιστοληπτική τους ικανότητα βρίσκεται κάτω του επενδυτικού επιπέδου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα εμπόδια στον κ. Σαμαρά που προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

«Η φράση ‘όχι πρόγραμμα, όχι αγορά’ του Ντράγκι είναι μια απευθείας προειδοποίηση προς την κ. Σαμαρά κατά μιας πρόωρης εξόδου από το σχέδιο διάσωσης» δήλωσε ο Αντρέας Κούτρας διευθυντής επενδύσεων στην SteppenWolf Capital προσθέτοντας ότι «στην ουσία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν περισσότερους επενδυτές για αυτά τα ομόλογα καθώς η ΕΚΤ δεν πρόκειται νέες εκδόσεις. Μολονότι η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει τις προδιαγραφές της οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να επωφεληθούν πάρα πολύ».

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-02/greek-ambition-to-exit-bailout-meets-draghi-roadblock.html

ΕΚΤ – ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε χθες ότι ένα σχέδιο για την εξαγορά επενδυτικών αγαθών του ιδιωτικού τομέα κατά τον τρέχοντα μήνα θα είχε «σημαντική επίδραση» στην οικονομία της ευρωζώνης, ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακύλησαν λόγω του ότι η ΕΚΤ άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος του προγράμματος, επισημαίνει ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη του Jack Ewing στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «E.C.B. Says Impact of Asset-Buying Plan Will Be ‘Significant,’ but Does Not Detail Size» (σελ. Β6).

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα αντλήσει από πόρους ύψους €1 τρις από τα ασφάλιστρα που συνδέονται με τραπεζικά δάνεια και ομόλογα, ωστόσο αναλυτές αναμένουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ενδεχομένως το 1/5 του προαναφερθέντος ποσού, ενώ εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν το συγκεκριμένο ποσό θα επαρκέσει για να τονώσει τον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει την επιστροφή της ευρωζώνης στην ύφεση.

Παράλληλα, σε συν/ξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Draghi αρνήθηκε να αναφερθεί στο ύψος αγοράς ομολόγων, δηλώνοντας απλώς ότι το μέγεθος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αντίδρασης της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα άλλων ενισχυτικών μέτρων της ΕΚΤ. Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι η Τράπεζα ανέφερε πως θα αγοράσει επενδυτικά αγαθά από χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, παρά τις βαθιά προβληματικές τους οικονομίες, ωστόσο τα ποιοτικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν ενδέχεται να περιορίσουν τον αριθμό αγαθών που η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει.

Ωστόσο, με τον Hans-Werner Sinn, διακεκριμένο οικονομολόγο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ifo Institute του Μονάχου, «η ΕΚΤ θα αγοράσει προφανώς προϊόντα χαμηλής ποιότητας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το βάρος στους φορολογούμενους σε περίπτωση χρεοκοπίας».

http://www.nytimes.com/2014/10/03/business/international/ecb-leaves-key-interest-rate-unchanged.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: