Η Αμάλ ανέλαβε και τα γλυπτά του Παρθενώνα




Η Amal Alamuddin Clooney αναμένεται να ενταχθεί στον αγώνα για την επαναφορά των «Ελγινείων Μαρμάρων» στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρει ανταπόκριση της Maria Petrakis από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Alamuddin’s Help Sought in Greece’s Elgin Marbles Fight».

Η δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, που παντρεύτηκε πρόσφατα τον ηθοποιό George Clooney, και ο Geoffrey Robertson, θα επισκεφθούν την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα έχουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκτηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι Βρετανοί δικηγόροι θα επισκεφθούν την Αθήνα από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο στην ιστοσελίδα του.

Η επίσκεψη θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην εκστρατεία της Ελλάδας για την ανάκτηση των γλυπτών, γνωστών και ως «Ελγινείων Μαρμάρων», που είχαν αφαιρεθεί από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και μεταφερθεί στη Βρετανία πριν από διακόσια περίπου χρόνια. Οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι τα γλυπτά δεν πρόκειται να επιστραφούν. Η ζωφόρος περιλαμβάνει θεούς, γίγαντες, Έλληνες και κενταύρους από την πομπή των Παναθηναίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, η Αθήνα είχε ζητήσει αρχικά από τους Alamuddin Clooney και Robertson νομικές συμβουλές για την ανάκτηση έργων τέχνης από την Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στο Λονδίνο το 2011. Οι δύο δικηγόροι θα συναντηθούν επίσης με τον Υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, ήταν Υπουργός Πολιτισμού το 2009, όταν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, τρεις δεκαετίες μετά τους πρώτους διαγωνισμούς για την κατασκευή του. Το νέο μουσείο αποτέλεσε την απάντηση της Ελλάδας στους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπήρχε χώρος για την φιλοξενία των Μαρμάρων.

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-09/clooney-wife-s-help-sought-by-greece-in-elgin-marbles-battle.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: