Ετοιμάζουν συνάντηση Σίσι, Αναστασιάδη, Σαμαρά




Πριν το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, για να συνεχισθεί ο διάλογος, ο οποίος άρχισε μεταξύ των τριών κρατών.

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, προ δεκαημέρου, η Αθήνα πρότεινε την πραγματοποίηση και τριμερούς συνάντησης κορυφής, με τη συμμετοχή Σαμαρά, Αναστασιάδη και Σίσσι και τούτο αναμένεται να γίνει το 2015. Είναι προφανές πως η συνεργασία αυτή προχωρεί και παίρνει σάρκα και οστά. Στο θέμα του φυσικού αερίου, λόγω απόστασης, η προοπτική συνεργασίας είναι πιο εφικτή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, τούτο όμως δεν θέτει εκτός παιχνιδιού την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές και από τα όσα αναφέρθηκε στην τριμερή της Νέας Υόρκης, ότι το Κάιρο ζητά τη συμβολή της Αθήνας και της Λευκωσίας, ώστε να αναπτύξει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, «εσείς μας κατανοείτε, ξέρετε τις προθέσεις μας, συζητήσαμε πολλές φορές μαζί, και πρέπει να βοηθήσετε να μεταφερθεί τούτο και στην Ε.Ε.».

Η Αίγυπτος, όχι τυχαία, θέλησε να δώσει δείγματα γραφής ως προς τις προθέσεις της, παρεμβαίνοντας υπέρ των κυπριακών συμφερόντων στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας και αποτρέποντας τουρκικές μεθοδεύσεις. Η αντιπαράθεση με την Άγκυρα ενισχύεται με αποκορύφωμα οι φωνές που ακούγονται στο Κάιρο για διακοπή οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία.

Πάντως, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο, πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις και συμφωνίες.

Κώστας Βενιζέλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: