Εποικοδομητικό διάλογο για λύση στηρίζουν οι ΗΠΑ




Σε επανάληψη των προχθεσινών της δηλώσεων, προέβη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, η οποία ρωτήθηκε εκ νέου σήμερα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για πιθανές επικοινωνίες Αμερικανών επισήμων με την Αγκυρα και τη Λευκωσία.

«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η κ. Ψάκι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι «τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου, όπως κι όλοι οι φυσικού πόροι του θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ερωτηθείσα για την μη πραγματοποίηση των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ερογλου, η κ. Ψάκι καλωσόρισε την άφιξη του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νήσο.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διαπραγματευτική διαδικασία. Ενθαρρύνουμε να μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δέσμευση και θάρρος για να επιτύχουν μία δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση. Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες για τη διευθέτηση μπορούν να προχωρήσουν επιτυχώς».

Τη σημασία να εμπλακούν εποικοδομητικά τα μέρη στο Κυπριακό με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα σε συνομιλίες για λύση του προβλήματος, επεσήμανε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών, Ουϊλιαμ Μπερνς, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στις 6 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι «Ο κ. Μπερνς υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.”

Ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, συνέχισε, “υπογράμμισε τη σημασία να εμπλακούν να μέρη εποικοδομητικά με τον ειδικό σύμβουλο Άιντα σε συνομιλίες για διευθέτηση. Επαναβεβαίωσε επίσης την από μακρού θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ότι, όσο δύσκολο και αν είναι, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, επανέλαβε στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ερωτηθείς στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφνάν Ντουζαρίκ, για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Άιντα βρίσκεται στην Κύπρο και συναντήθηκε χωριστά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

«Ο κ. Άιντα είπε πως συνεχίζει να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές πάνω σε ιδέες για εξεύρεση λύσης. Δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως είναι μία στιγμή έντασης, με δεδομένες τις εξελίξεις στη θάλασσα και υπογράμμισε την ανάγκη, όσο δύσκολο κι αν είναι, να φτάσουμε σε διευθέτηση. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται ότι είναι σημαντικό όλοι να δράσουν υπεύθυνα και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: