Ε.Ε.: Αναμένεται καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων




Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν σήμερα (Παρασκευή) μέσω των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Νίκος Μπέλλος.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο θα εγκριθεί σήμερα, η ΕΕ «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ «καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «να σεβαστεί την κυριαρχία» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της διατύπωσης της συγκεκριμένης παραγράφου που θα επισημοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι γίνονται μεταξύ του γραφείου του Χέρμαν Βαν Ρόμπει και των συνεργατών του Προέδρου Αναστασιάδη, υπό τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη με τη βοήθεια και Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισημαίνει ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά όπως η Ε.Ε στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές». Επισημαίνει ακόμη ότι το  ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρίες. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης από την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, προς ένα κράτος μέλος του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Το ίδιο μήνυμα ανέλαβε να παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς και στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: