Διαρθρωμένος διάλογος Αθήνας και Λευκωσίας λόγω Τουρκίας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διαρθρωμένο διάλογο αρχίζουν Αθήνα και Λευκωσία στα θέματα της θάλασσας, ενέργειας και για τις εξελίξεις στην περιοχή. Τούτο συνιστά το επόμενο βήμα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών, Κασουλίδη και Βενιζέλου, προχθές στην Αθήνα.

Όπως πληροφορούμαστε, το βάρος του διαλόγου θα σηκώσουν τα δυο ΥΠΕΞ και αναλόγως των θεμάτων θα εμπλέκονται τα υπουργεία Ενέργειας και Άμυνας. Για τη Λευκωσία ο χρόνος έναρξης αυτού του διαλόγου έχει τη σημασία του και θεωρεί πως οι εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα οι τουρκικές προκλήσεις, επιβάλλουν όπως τις επόμενες μέρες πραγματοποιηθούν οι πρώτες συναντήσεις. Σε πρώτη φάση οι συζητήσεις θα γίνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο ενώ θα παρακολουθείται και από τους πολιτικούς προϊστάμενους. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως μετά τη συνομολόγηση της συμφωνίας για θέματα Έρευνας και Διάσωσης, πρέπει να υπάρξει επέκταση του διαλόγου και στα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα.

Η Λευκωσία αναμένει την απάντηση της Αθήνας για τη συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν πως είναι κατανοητή η αγωνία της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει συντονισμός ενεργειών και πως θα παρακολουθούνται οι τουρκικές ενέργειες και μεθοδεύσεις και θα καθορίζονται και οι αντιδράσεις των δυο κυβερνήσεων. Όπως αναφέρουν ελλαδικές πηγές, ευκαιρία για αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι και η παρουσία στη Λευκωσία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 29 Οκτωβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η τριμερής με την Αίγυπτο. Μέχρι τότε, βέβαια, μπορεί να υπάρξουν τουρκικές προκλήσεις καθώς ως γνωστό οι περιοχές νοτίως του νησιού έχουν δεσμευθεί για έρευνες, από την 20η Οκτωβρίου μέχρι την 30η Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνονται και μέτρα τα οποία θα ανακοινώνονται. Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε κατά πόσον η προχθεσινή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα αποτελέσει προάγγελο και για άλλα μέτρα που θα λάβουν από κοινού οι δύο χώρες. «Έχουμε ήδη πει ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνονται μέτρα τα οποία και θα ανακοινώνονται. Νομίζω ότι αυτό αρκεί και δεν χρειάζονται περαιτέρω δηλώσεις οι οποίες δεν νομίζω να εξυπηρετούν οτιδήποτε πέραν του επιδιωκόμενου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για την επικείμενη τριμερή (Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος) συνάντηση στο Κάιρο, που χρονικά τοποθετείται στις 8 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας ενός καλού κλίματος συνεργασίας με γειτονικές χώρες ουδεμιάς εξαιρουμένης, ανεξαρτήτως των σχέσεων που εμβαθύνονται με χώρες που πιθανόν να παρατηρούν ή να έχουν κάποιες μεταξύ τους διαφορές». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ο ρόλος μας, ένας γεωστρατηγικός ρόλος, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ιδιαίτερα στη συνεργασία για να κτιστεί πραγματικά μια προοπτική για το μέλλον των χωρών που περιβάλλονται από την Ανατολική Μεσόγειο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: