Το τραγικό είναι πως δεν συνειδητοποιούν την πραγματικότητα




Του Κώστα Βενιζέλου

ΜΕΧΡΙ να αντιληφθούν οι πολίτες τι ψηφίστηκε και τι όχι προχθές στη Βουλή, θα ξαναέλθουν τα δύσκολα, καθώς προετοιμάζονται να μας πουν τα κάλαντα οι τροϊκανοί, έστω και εάν χρονικά απέχουν τα Χριστούγεννα. Τα όσα διαδραματίσθηκαν στο κοινοβούλιο, δεν έχουν αλλάξει την εικόνα αποστροφής που έχουν οι πολίτες προς το πολιτικό σύστημα. Σε βαθμό που δεν θέλουν να ακούνε τις συζητήσεις στη Βουλή και τα ΜΜΕ.

Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα των συζητήσεων και των αποφάσεων και το σκηνικό θα παραμείνει ως έχει καθώς έρχονται νέα τελεσίγραφα από τους δανειστές. Και το θέμα δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα ραβασάκια των διεθνών δανειστών μας, καθώς αυτά είναι προδιαγεγραμμένα και γραμμένα στο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε. Και στο πρώτο και στο δεύτερο…Μνημόνιο, οι δεσμεύσεις είναι σαφείς, έστω κι εάν δεν παραδέχονται οι πρώτοι διδάξαντες, αυτοί που κουβάλησαν την τρόικα στη χώρα.

Σήμερα, το ζητούμενο είναι η διαχείριση που γίνεται και γενικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, που δεν αντέχει ούτε στους ερασιτεχνισμούς, τις αλαζονείες των ανεκπαίδευτων, ούτε και τα ανά τρίμηνο θρίλερ. Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, που έχει τη σημασία του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση έναντι των δανειστών, η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι διαδραματίζεται στη Βουλή, ούτε ποιες είναι οι ισορροπίες. Γι αυτό και έχει μονίμως σηκωμένα τα μανίκια για καυγά, αφήνοντας αιχμές να αιωρούνται προς κάθε κατεύθυνση. Υπάρχει δε και μια τάση ρεβανσισμού προς διάφορα κόμματα και τούτο προκύπτει και από τους πρόσφατους διορισμούς.

Την ίδια ώρα, για ένα ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο, στην Τράπεζα Κύπρου, που είναι όπως όλοι λένε συστημική, έχει επιβληθεί εμπάργκο αποφάσεων. Μέχρι τη Γενική Συνέλευση, σε σχεδόν ένα δίμηνο, δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις από το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο. Τι έχει γίνει και η Κεντρική Τράπεζα επέβαλε αυτή την απόφαση; Και μέχρι την 20η Νοεμβρίου, πέραν του γεγονότος ότι θα παγώσουν όλα, είναι σαφές πως μειώνεται και η αξιοπιστία της Τράπεζας. Όταν μάλιστα η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει φθάσει στο ναδίρ, δεν μπορεί να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, χωρίς να προσφέρονται άμεσες λύσεις.

Η χώρα έχει από το 2012 καταστεί αιχμάλωτη της τρόικα. Η διαχείριση, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να διευκολύνει τα επόμενα βήματα, φτάνει να συνειδητοποιήσουν, στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τις πραγματικότητες. Φτάνει να προσφέρονται λύσεις και όχι να υπάρχει μια επιμονή σε αδιέξοδες δογματικές επιλογές.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: