Τι θα ανακοινώσει απόψε ο Πρόεδρος Ομπάμα: Η επόμενη φάση είναι η επίθεση…




“Η επόμενη φάση είναι η επίθεση”. Αυτό θα είναι το μήνυμα του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στο αποψινό τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, που θα μεταδοθεί στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (4 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις θα επιτεθούν από αέρος στους τζιχαντιστές με στόχο την καθολική τους ήττα. Πρόκειται για μία επιχείρηση που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτών που διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, και οπωσδήποτε δεν θα χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις. Σημειώνεται ότι ο όρος “χερσαίες δυνάμεις” δεν περιλαμβάνει και τις ειδικές δυνάμεις που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες επιχειρήσεις, που αφορούσαν τον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκράτιας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προετοιμάζεται για το αποψινό διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, το οποίο αναμένεται με αγωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναμένεται να απαντηθεί το μέγα ερώτημα: τι θα πράξει ο Αμερικανός ηγέτης και εάν οι αποφάσεις του είναι αρκετές για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα και ενώ συνεχίζεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει βομβαρδισμούς και στη Συρία –μέχρι τώρα γίνονται μόνο στο Ιράκ. Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει στρατιωτική ενίσχυση όσων οργανώσεων συμμετέχουν στις συγκρούσεις μέσα στο Ιράκ. Και αυτό είναι μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την Τουρκία, η οποία εξέφρασε ισχυρή διαφωνία με την αποστολή οπλισμού στους Κούρδους, καθώς πιστεύουν ότι οι αντάρτες του PKK θα τον χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια εναντίον της Τουρκίας.

Ο κ. Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει επίσης και την ενίσχυση των ανταρτών που πολεμούν τον Ασαντ μέσα στη Συρία και χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς. Αυτή η απόφαση, εφόσον εγκριθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, διότι το Ισλαμικό Κράτος ιδρύθηκε από τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία. Η ενίσχυση των ανταρτών πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Δεν αναμένεται να ανακοινώσει χερσαίες δυνάμεις. Το απέκλεισε εδώ και καιρό και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα αλλάξει την απόφασή του. Όμως, αν εντάξει την υπόθεση του Ισλαμικού Κράτους στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Πρόκειται για δυνάμεις που έδρασαν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και σε χώρες της Αφρικής, με πιο σημαντική την επιχειρησιακή ομάδα της CIA.

Ο Πρόεδρος συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6.25 ώρα Ελλάδος και σ’ αυτήν συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας Χέιγκελ, οι διευθυντές των πιο σημαντικών μυστικών υπηρεσιών, και ανώτεροι αξιωματούχοι αρμόδιοι για την τρομοκρατία. Στη συνέχεια, στις 8.30 ώρα Ελλάδος θα ενημερώσει την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας για τις αποφάσεις του και θα ζητήσει έγκριση.

ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ 

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, ενόψει της ομιλίας που θα εκφωνήσει εντός των προσεχών ωρών και στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει αύριο στην Τζέντα μια αραβοαμερικανική σύνοδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχουν οι έξι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) καθώς επίσης η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Ομπάμα συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα συνεδριάσει παρουσία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: President Barack Obama and Vice President Joe Biden meet with bicameral leadership of Congress regarding foreign policy, in the Oval Office, Sept. 9, 2014. Participants include: Senate Majority Leader Harry Reid, D-Nev., Senate Minority Leader Mitch McConnell, R-Ky., House Speaker John Boehner, R-Ohio and Democratic Minority Leader Nancy Pelosi, D-Calif. (Official White House Photo by Pete Souza)

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: